Kotimainen koronarokote saattaa tulla markkinoille jo tänä vuonna – nenäsumutteena annettava rokote estää myös tartuntoja: "Siinä on hyvä teho"

3:15
Miten Suomen oma koronarokote etenee? "Rokotteen teho on onnistuttu osoittamaan hyväksi"

Suomessa kehitteillä olevaa koronarokotetta voidaan testata pian ihmisillä. Nenäsumutteena annettava rokote voi olla käytössä jo loppuvuodesta. Näin kertoo ulkoministeriön terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettiläs Päivi Sillanaukee.

Rokotteen teho on Päivi Sillanaukeen mukaan jo osoitettu.

– Siinä on hyvä teho, ja seuraavaksi katsotaan sen turvallisuutta ja annosmäärää, Sillanaukee kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Sillanaukeen mukaan kotimainen rokote ratkaisisi monta nykyisissä rokotteissa olevaa ongelmaa.

– Koska se annetaan nenäsumutteena, se pystyy estämään myös tartuntoja, mihin ilmeisesti nyt myyntiluvan saaneet eivät pysty.

Sillanaukee uskoo lisäksi, että pistoksen sijaan nenäsuihkeena annettava rokote lisää rokotemyönteisyyttä.

– Se lisää myös helppoutta antaa sitä. 

Kotimainen rokote saattaa säilyä jopa huoneenlämmössä

Oman sumuterokotteen pakkausteknologiaa kehitetään Sillanaukeen mukaan parhaillaan. Tavoitteena on se, että rokotetta olisi mahdollisimman helppo kuljettaa ja säilyttää.

– Sen voi säilyttää mahdollisesti jopa huoneenlämmössä, mikä toisi erittäin paljon apua myös kehitysmaaoloihin (kun rokotetta myydään eteenpäin).

Yhteen annokseen voidaan saada mahdollisesti useampaa virusmuotoa.

– Meillä on paljon huipputiedeosaajia tässä kokonaisuudessa mukana. He ovat jopa löytäneet pienimmän mahdollisen osa-alueen, jota vastaan lähdetään vastustuskykyä rakentamaan. Rokote on siis turvallisempi kuin jos sinne laitettaisiin isompi osa virusta tai viruksen tietoa.

Kotimainen rokote voi olla myynnissä jo tänä vuonna

Sillanaukee arvioi, että kotimainen rokote voi olla käytössä jo loppuvuodesta.

– Jos kaikki menee hyvin ja saadaan myös ekosysteemi pystyyn – kyseessähän on yksityinen yritys ja (hankkeessa on mukana) yksityisiä sijoittajia – voisi olla jopa niin, että meillä olisi myyntilupa olemassa loppuvuodesta ja jo ensimmäisiä annoksia silloin.

Kotimainen rokote on Sillanaukeen mukaan tärkeä huoltovarmuuden kannalta.

– Jos katsotaan vähän pidemmälle, tässä voisi olla aineista myös muihinkin rokotteisiin. Ja olisihan se kerrassaan hienoa, jos Suomessa olisi olemassa huoltovarmuuden näkökulmasta tuotantokapasiteettia ja -linjoja sitä varten, että saataisiin nopeasti pystyyn rokotetta, kun seuraavan kerran vastaava tilanne tulee.

– Tämä on teollisuus- ja huoltovarmuusnäkökulmasta merkittävä asia myös Euroopan kannalta, koska nenäsumuterokotetta ei EU-puolella vielä muualla ole.

14:45
Etuileeko Suomi muita maita koronarokotuksissa? Kartta näyttää, että köyhät maat saavat suojan vasta vuosien päästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja