Suomalainen koronalääke sai patentin Yhdysvalloissa – yhtiön mukaan pandemian taltuttaminen vaatii rokotteen lisäksi lääkkeen, näin suomalaisrohto toimii

Molemmat koronarokotteet saanut henkilö sairastui muunnosvirukseen Etelä-Savossa – asiantuntija kertoo tapauksesta suorassa haastattelussa 3:34
Katso myös: Molemmat koronarokotteet saanut henkilö sai muunnosvirustartunnan Etelä-Savossa – asiantuntija kertoo tapauksesta

Suomalaisen lääkeinnovaatioyhtiön Covid-19 -lääkkeelle on myönnetty Yhdysvaltain patenttitoimiston (USPTO:n) patentti.

Turussa toimiva Therapeutica Borealis Oy kertoi nenäsumutelääkkeensä patentin saamisesta eilen.

– Seuraava tavoitteemme on löytää yhteistyökumppaniksi vakiintunut, kansainvälinen lääkealan toimija, jonka resurssit mahdollistaisivat lääkkeen saamisen markkinoille, sanoo tiedotteessa professori Kalervo Väänänen, joka on yksi lääkkeen keksijöistä ja yhtiön perustajista.

Yhtiön patenttihakemus hyväksyttiin aiemmin tässä kuussa, ja Väänänen pitää lopullista patentin myöntämistä merkittävänä virstanpylväänä.

Kolme vaikutustapaa

Yhtiön kehittämä nenäsumute vaikuttaa kolmella tavalla nenän limakalvojen solujen toimintaan.

Se ehkäisee ja heikentää viruksen kykyä tunkeutua elimistöön ja monistua. Näin voidaan ennaltaehkäistä sairastumista ja pienentää riskiä sairastua vakavasti.

– Pandemian taltuttaminen vaatii luultavasti rokotteen lisäksi ennaltaehkäisevän tai taudin varhaisessa vaiheessa vaikuttavan lääkkeen. Keksintö auttaa lisäksi erityisesti tilanteessa, jossa rokotekattavuus uhkaa jäädä laumasuojaa ajatellen liian matalaksi, Väänänen sanoo.

Tuttuja aineita käytetään uudella tavalla

Uudessa lääkkeessä käytettävät vaikuttavat aineet aprotiniini, hydroksiklorokiini ja ivermektiini, ovat tunnettuja ja ne ovat laajalti käytössä.

Tässä keksinnössä niitä käytetään kuitenkin uudella tavalla ja kohdennetusti ylähengitysteiden limakalvolla. Kohdennettuna tarvittava lääkemäärä voidaan pitää alhaisempana. Se tekee hoidosta turvallisempaa ja tehokkaampaa.

Proteaasi-inhibiittoreiden avulla estetään viruksen tarttuminen solun pintaan ja pääsy nenän limakalvoa verhoaviin soluihin.

Solunsisäisten happamien tilojen neutraloinnilla voidaan estää niin viruksen pääsyä ulos endosomeista kuin virusproteiinien muokkausta valmiiseen muotoon solun Golgin laitteessa.

Uusi lääke tehoaa todennäköisesti myös SARS-CoV-2 eri mutaatioihin sekä muihin vaipallisiin viruksiin, jotka tarttuvat ihmiseen nenän limakalvojen kautta.

– Lääkkeen kehittäminen valmiiksi on mahdollista nopeassa aikataulussa, koska käytettävät molekyylit ovat turvallisuuden suhteen tunnettuja ja kehitystyö voidaan suunnata faasi II:n kokeisiin vaikuttavuudesta ja tehokkuudesta suhteessa erilaisiin annoskokoihin ja annostelumekanismeihin, Väänänen sanoo.

Lääkkeen muut keksijät sekä Therapeutica Borealiksen perustajat ovat dosentti Lauri Kangas ja psykologi Matti Rihko.

Lue myös:

    Uusimmat