Suomalainen Kim kertoo tunnelmia Irakin piinaavasta 52 asteen helteestä – helle oli yhtä paha viimeksi vuonna 2017: "Tilanne on todella tukala"

Koko Lähi-itää koettelee piinaavan kuuma helleaalto. Irakin Bagdadissa lämpötila nousi tiistaina lähes 52 asteeseen.

Köyhimmillä alueilla ei välttämättä ole sähköjen puutteen vuoksi lainkaan ilmastointia. Suomen Irakin suurlähetystön väliaikainen asianhoitaja Kim Kuivalainen kertoo, että paikalliset ovat keksineet monenlaisia keinoja helpottaakseen oloaan.

– Tällä hetkellä lämpötila Bagdadissa näyttää 47 astetta. Moni pyrkii pysymään sekä lämpötilan että koronaviruksen vuoksi pysymään sisätiloissa. Ihmiset ovat hankkineet täällä erilaisia laitteita ja lisägeneraattoreita sekä tuulettimia koteihinsa viilentääkseen oloaan.

"Tilanne on todella tukala"

Bagdadin keskustaan on Kuivalaisen mukaan rakennettu myös väliaikaisia vesipisteitä, joissa ihmiset käyvät viilentämässä oloaan.

– Aika moni käy viilentymässä myös tuossa kaupungin halki virtaavassa Tigris-joessa.

–  Itse en ole tämän kaltaisia helteitä kokenut Irakissa aikaisemmin, mutta 2017 elokuussa koettiin vastaavanlainen lämpöaalto Irakissa. Silloin esimerkiksi monet julkiset virastot sulkivat ovensa.

Kuivalainen kertoo, että vanhukset ja muut riskiryhmät joutuvat kovalle koetukselle. 

– Bagdadissa tilanne on vielä hallittavissa, mutta Irakissa on alueita, joissa tilanne on todella tukala. On esimerkiksi alueita, joissa asuu maan sisäisiä pakolaisia leiriolosuhteissa. Ongelmia aiheuttaa hänen mukaansa myös se, että paikallisten luotto julkiseen terveydenhuoltoon on hatara.

Kynnys lähteä hakemaan koronavirustilanteessa apua muihin vaivoihin on korkea.

– Usein pidetään omaa apua parhaana apuna.

Kuivalaiselle itselle helteestä johtuva kulttuurishokki on ollut selvä.

–  Sanotaanko näin että kaikille suomalaisille tuttu ”huh hellettä” -ilmaus on varsin sopiva kuvaamaan täkäläistä säätä juuri tällä hetkellä. Saunan hankintaa voi myös ihan hyvillä mielin siirtää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja