Mainos

Suomalainen Ebola-klinikan johtaja: Kuolema on osa elämää

Sierra Leonessa Punaisen Ristin terveydenhuollon neuvonantajana työskentelevä Tiina Saarikoski johtaa lauantaina auennutta Ebola-klinikkaa. Työ klinikalla on raskasta sekä fyysisesti että henkisesti.

Saarikoski kertoo MTV Uutisille Punaisen Ristin klinikan lähteneen hyvin käyntiin. Aluksi toiminta on aloitettu maltillisesti ja potilaita on otettu hoitoon viisi henkilöä.

- Haluamme aluksi varmistaa, että omat toimintatapamme ovat juuri sen mukaisia kuin on harjoiteltu ja että meidän henkilökunta pystyy tekemään turvallisesti työtä täällä sairaalassa, Saarikoski sanoo.

Yli sadan työntekijän kansainvälistä klinikkaa viimeistellään samaan aikaan, kun potilaita hoidetaan. Jatkossa sairaalassa voidaankin hoitaa enintään 60 potilasta kerrallaan. Klinikan johtajana Saarikosken vastuulla on varmistaa niin materiaali- kuin henkilökuntaresurssien riittävyys ja yhteistyön toimiminen muiden toimijoiden ja paikallisviranomaisten kanssa.

- Täytyy pystyä varmistamaan, että tavarantoimituksia tulee jatkuvalla syötöllä. Lisäksi, että saadaan nämä meidän toimitavat sellaisiksi, että jokainen työntekijä tuntee olonsa täällä turvalliseksi. Se on tärkeintä ja samalla haastavinta, Tiina Saarikoski kertoo.

Vaikea tilanne

Ebola-viruksen leviämistä ei ole saatu Länsi-Afrikan alueella pysähtymään. Päinvastoin, niin tautitapausten kuin kuolleiden määrä on kiihtynyt viime viikkojen aikana. Sierra Leonessa kuolleita on tällä hetkellä virallisten tilastojen mukaan 524 henkilöä.

- Tilanne ei ole paranemaan päin. Täällä tarvitaan kovasti resursseja, jotta edes jollain tavalla saataisiin tätä tilannetta hallintaan.

Myös Saarikosken johtamassa sairaalassa kuolema on tullut jo tutuksi muutamassa päivässä, kun kaksi potilasta on menehtynyt tautiin.

- Kyllä työ on raskasta, mutta hyvä tiimihenki mikä meillä on ja toisten tukeminen on tärkeää.

- Kuolema tulee kuulumaan osaksi tämän sairaalan elämää. Se kuuluu tämän taudin kuvaan, mutta sitten meillä on myös nähtävillä paranemisen merkkejä muutaman potilaan osalta, mikä on tietysti meille suuri ilonaihe, Saarikoski kertoo.

Myös fyysisesti työ on haastavaa. Suojavarustuksessa työskentely kuumuudessa vaatii hyvää kuntoa.

- Itse tein yhden vuoron suojavarustuksessa. Ja se on kyllä todella raskasta toimia tässä kuumuudessa siinä suojavarustuksessa. Että meidän täytyy todella pitää huolta toisistamme, että jaksamme tätä työtä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.