25 vuotta Israelissa asunut Veikko pääsi evakuointilennolla Suomeen: "Tel Avivin kentällä kuului räjähdyksiä ja maa tärisi"

Matkustajakone toi suomalaiset Israelista Helsinki-Vantaalle 0:23
Evakuointikone toi suomalaiset Israelista Helsinki-Vantaalle. Videot ovat Veikko Nuorahon kuvaamia.

Veikko Nuoraho on yksi niistä suomalaisista, jotka viivästysten jälkeen laskeutuivat lauantaiaamuna evakuointilennolla Israelista Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Hamasin hyökkäyksestä viikko sitten alkanut konflikti muistutti itsestään myös Tel Avivin lentokentällä.

– Kentällä kuului muutamia räjähdyksiä ja maa tärisi niiden vuoksi kahdesti, Nuoraho kertoo MTV Uutisille viestitse.

Nuorahon lennon oli alkujaan määrä lähteä jo aiemmin perjantaina, mutta iltapäivällä ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner tiedotti, että lento on peruttu teknisen vian vuoksi.

Nuoraho oli asunut vaimonsa Ullan kanssa Israelissa 25 vuotta töidensä takia. Veikko on paikallisen King of King’s seurakunnan pastori. Ulla on töissä seurakunnan toimistossa.

"Lento meni rauhallisesti"

Vaikka lento oli myöhässä, oli evakuointilentoa hoitanut ulkoministeriö Nuorahon mukaan "järjestänyt puitteet hyvin". Lento laskeutui Helsinki-Vantaalle lauantaina kello 7.03.

– Lento meni rauhallisesti, eikä kukaan näyttänyt traumatisoituneelta, Nuoraho sanoo.

– Koneessa oli kaksi kriisipäivystäjää, lääkäri, sairaanhoitaja ja suurlähetystön edustajia. Kriisiavustajat kiertelivät aktiivisesti juttelemassa matkustajien kanssa, hän jatkaa.

Tel Avivista evakuoituja suomalaisia oli Helsinki-Vantaalla vastassa "iso vastaanottokomitea ammattilaisia", Nuoraho kuivailee. Veikkoa ja Ullaa odottivat kentällä lisäksi tytär ja lapsenlapsi. 

Nuoraho kiittelee myös Suomen suurlähetystöä, jolla hän kertoo olleen lentokentällä suuri määrä henkilökuntaa auttamassa matkustajia.

Lauantai-aamuna laskeutui myös Ruotsin toinen evakuointilento Tel Avivista. Tuohon koneeseen oli varattu suomalaisille 60 paikkaa, konsulipäällikkö Tanner kertoi perjantaina. Tannerin arvion mukaan lennolle ei kuitenkaan odotettu 60 suomalaista.

Tämä on Israelin ja Hamasin välisen konfliktin tilanne juuri nyt - Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen raportoi Jerusalemista 7:02
Tämä on Israelin ja Hamasin välisen konfliktin tilanne juuri nyt – Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen raportoi Jerusalemista.

Lue myös:

    Uusimmat