Suomalainen alppihiihtovalmentaja nautti alkoholia kisamatkalla ja törmäsi paluumatkalla iäkkääseen pariskuntaan – kuolonkolarista ehdollista vankeutta

Alppihiihtovalmentaja tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen kolarista, jossa menehtyi kaksi ihmistä. 

Tapaus sattui huhtikuussa 2018 Pudasjärventiellä. Syytetty ajoi tutkinnan rekonstruktion mukaan 80 kilometrin alueella 120–134 kilometrin nopeutta ja törmäsi vastaan tulleesen autoon, jossa ollut iäkäs pariskunta menehtyi. 

Tutkimuksessa esitetyt seikat tukivat sitä, että hän oli nukahtanut rattiin ja ajautunut vastaantulevien kaistalle. 

Syytetty sai itse vatsan alueen vamman, joka vaati leikkausta. Myös hänen kyydissään olleet kaksi matkustajaa loukkaantuivat. 

Palautuminen ei ollut riittävää

Lapin käräjäoikeuden pöytäkirjassa todetaan, että alppihiihtovalmentaja oli tulossa kilpailumatkalta, jossa hän oli nauttinut alkoholia. Vaikka hän ei ollut ajomatkan aikana päihtynyt ja nauttinut alkoholia ajopäivänä, palautumisen ei katsottu silti olleen riittävä. 

Valmentaja kertoi, ettei hän muista tapahtumia 50 kilometriä ennen törmäystä. Hän oli sanonut välittömästi onnettomuuden jälkeen nukahtaneensa rattiin. 

Kuolemantuottamuksesta tuomittu kolmen kuukauden ehdollinen vankeustuomio ei ole lainvoimainen, ja siitä voi valittaa hovioikeuteen. Rangaistuksessa otettiin huomioon, että hän loukkaantui itsekin. Valmentaja tuomittiin lisäksi maksamaan oikeudenkäyntikulut. 

Tuomittu on työskennellyt aiemmin alppihiihtomaajoukkueessa. Hän tekee edelleen töitä lajin parissa.

Lue myös:

    Uusimmat