Mainos

Suojelupoliisi: Viime viikon salakuuntelussa olikin kyse ilmeisesti teknisestä viasta

Asiantuntijoiden mukaan Hufvudstadsbladetin torstaina julkaisemassa puhelutallenteessa on ilmeisesti kyse teknisestä viasta eikä salakuuntelusta, sanoo suojelupoliisi Twitterissä. 

Puhelussa kuuluva "kuplintaääni" liittyy verkon ja puhelimen väliseen häiriöön, joka voi syntyä esimerkiksi tukiaseman vaihtuessa.  

Samaan hengenvetoon supo muistuttaa, että suomalaisiin päättäjiin kohdistuu koko ajan ulkovaltojen tiedustelua eri muodoissa. STT:n tietojen mukaan turvallisuustahot Suomessa pitävät varmana, että avainhenkilöiden salaamattomia yhteyksiä seurataan.  

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ja ex-puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoivat Hbl:lle viime viikolla epäilevänsä, että heidän puhelimiaan on kuunneltu. Hbl julkaisi nettisivuillaan myös ääninäytteen Kanervan ja toimittajan välisestä puhelusta.  

Uutisen julkaisemisen jälkeen useat suomalaiset ministerit ovat kertoneet epäilevänsä, että heidän puhelintaan kuunnellaan.   

Verkon vaihto rasahtaa  

Puhelin- ja verkkoliikenneasiantuntijat ovat antaneet ristiriitaisia lausuntoja siitä, voiko kuuntelu aiheuttaa kännykkäpuheluun häiriöääniä. Siitäkin on esitetty keskenään poikkeavia näkemyksiä, onko puhelu siepattavassa kuunteluun sen jälkeen kun se on alkanut.   
STT:n tietojen mukaan sekä erilaiset häiriöäänet että sieppaaminen kesken kaiken ovat mahdollisia.  

Aalto-yliopiston professori Jukka Manner on yksi asiantuntijoista, jonka mukaan myös kuuntelu voi aiheuttaa puheluihin häiriöitä, kuten sivuääniä ja puhelun katkeamista. Hänestä kuuntelu on kuitenkin alkeellista, jos häiriöitä kuuluu.  

Puhelu voidaan siepata kuunteluun esimerkiksi ohjaamalla se häirinnän avulla valetukiasemaan 2G-verkossa, jota on helpompi kuunnella kuin 3G-verkon puhelua. Vaihto verkkojen välillä voi aiheuttaa häiriöäänen, jollaiset ovat kuitenkin kännykkäpuheluissa yleisiä, koska tukiasemat ja verkot vaihtuvat usein tavallisenkin puhelun aikana.  

Manner kertoo, että rasahdus on samanlainen, joka kuuluu, kun moottoritiellä puhelin vaihtaa verkkoa. Siitä Manner ei ole varma, voiko puhelun pakottaa valetukiasemaan sen alkamisen jälkeen.  

-Ihmettelisin, jossei kesken kaiken sieppaaminen olisi mahdollista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.