Mainos

Petteri Järvinen: HS:n jutussa ei turvallisuutta vaarantavaa tietoa – "Jos venäläiset eivät ole noita tietoja tienneet, he eivät ole palkkansa arvoisia"

8:07

Huomenta Suomessa vieraillut tietokirjailija Petteri Järvinen arvioi, että Helsingin Sanomien lauantaina julkaistussa jutussa ei varsinaisesti ollut uutta tai kansallista turvallisuutta vaarantavaa tietoa.

– Täytyy sanoa, että jos venäläiset analyytikot eivät ole noita tietoja vielä tienneet, he eivät ole kyllä palkkansa arvoisia, tietotekniikka-asiantuntija Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan hyvin paljon suurempaa vahinkoa olisi aiheuttanut salaisten asiakirjojen julkaiseminen kokonaisuudessaan. Nyt Järvistä huolestuttaa eniten tietojen turvallisuus Puolustusvoimissa, varsinkin jos tiedustelu oikeuksia ollaan laajentamassa.

– Se on iso asia, että Puolustusvoimilta vuotaa näin salaisia asiakirjoja, vaikka tiedot olisivatkin vanhoja, Järvinen arvioi.

MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä veikkaa, ettei vuotajan henkilöllisyyttä saada selvitettyä, ellei hän itse päätä tulla julkisuuteen.

– Hesarin toimittajat sitä tuskin tulevat kertomaan, Sipilä sanoo.

Järvinen on asiasta toista mieltä. Hän perustelee kantaansa sillä, että pääsy salaisiin asiakirjoihin on hyvin määrällä ihmisiä.

– Epäiltyjen piiri, joilla on näihin asiakirjoihin pääsy, on melko pieni, Järvinen sanoo.

Savua kovalevystä vai akusta?

HS:n toimittajan Laura Halmisen asuntoon tehtiin eilen illalla kotietsintä, jossa hänen hallustaan takavarikoitiin muun muassa tietokone ja puhelimia. Ennen kotietsintää Halminen oli tuhonnut kovalevyä vasaroimalla sitä.

Sekä Sipilä että Järvinen pitävät outona sitä, että kovalevyn rikkominen olisi aiheuttanut savua, saati palohälytystä. Järvinen kertoo tuhonneensa itse useita kovalevyjä.

– Tässä oli kyse ilmeisesti läppäristä. Jos sitä menee vasaroimaan esimerkiksi akkuun, niin voi olla, että se menee oikosulkuun. Siitä tulee savua tai voi syntyä jopa pieni palo, Järvinen sanoo.,

Palokunnan hälyttämistä molemmat silti ihmettelevät.

Sipilän ja Järvisen kaksiosainen keskustelun voit katsoa tämän jutun videoista.

10:02

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.