Mainos

Asiantuntija: Jos Kanervaa ja Haglundia on kuunneltu, se on tehty kömpelösti

Kyberturvallisuusasiantuntija Jarno Limnéll totesi Kymmenen uutisissa, että jos Ilkka Kanervaa ja Carl Haglundia on salakuunneltu, toiminta on ollut kömpelöä.

Kanerva ja Haglund ovat kertoneet, että heidän puheluissaan on ollut toistuvasti outo häiriöääni, kun keskustelua on käyty ulko-, turvallisuus- tai puolustuspolitiikasta. Haglundin kohdalla häiriöt loppuivat, kun puolustusministerin tehtävä päättyi.

– On taktisesti kömpelösti hoidettu, jos puhelun taustalta kuuluu esimerkiksi naksuntaa tai kaikua. Kyllä tämän päivän kyvyillä puhelinkuuntelua kyetään tekemään tavalla, jossa ylimääräisiä ääniä ei kuulu, Limnéll kommentoi Kymmenen uutisissa.

– Mutta voi tietenkin olla mahdollista, että kuuntelija haluaa antaa pieniä vinkkejä, että hän kuuntelee ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsitteleviä puheluja. Tällöin toiminnalla on enemmänkin psykologinen vaikutus.  

Limnéllin mukaan matkapuhelimia on suhteellisen helppo kuunnella. 

– Tapoja on monia, esimerkiksi puhelimeen asennettujen sovellusten kautta, puhelimeen tavalla tai toisella aseentuneiden haittaohjelmien kautta, verkkoliikenteen kautta tai puhelimessa itsessään voi olla takaportteja. 

Sattumaa, että tuli esiin nyt

Ilkka Kanervan mukaan puhelinlinjalla on ollut outoa häiriötä, kun on käsitelty ulko-, turvallisuus- tai puolustuspolitiikkaan liittyviä asioita.

– Tämä ei liity puhelinlaitteeseen, joka minulla on käytössä tällä hetkellä, vaan tätä on ollut jo aiempien versioiden aikana, Kanerva totesi MTV Uutisille.

Kanervan mukaan on sattumaa, että epäilyt puhelimen kuuntelusta nousivat esiin juuri nyt.

– Se ei ole juuri tähän hetkeen liittyvää, oli vähän sattuman kauppaa, että se tuli julki tällä viikolla.

– Useimmat näistä ovat olleet Suomessa, mutta täytyy kyllä sanoa, että ei vain Suomessa. Samanlaista ilmiötä on esiintynyt samanlaisen puhelimen kanssa myös ulkomailla.

Kanerva ei usko, että mahdollisille salakuuntelijoille olisi voinut päätyä informaatiota, josta pitäisi olla huolissaan. Kanerva sanoo olevansa pidättyväinen siinä, mitä informaatiota puhelimessa käsittelee.

– Jo ulkoministerikaudesta lähtien olen osannut varautua, että tällainen valitettavasti kuuluu nykypäivän elämänmenoon.

– Puhelin on niin avoin kanava, että sitä ei kannata käyttää tässä suhteessa luottamuksellisen tiedon välittämiseen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.