Suojaa sähkölaitteet salamoilta – tee näin

Kesä on ukkosten parasta aikaa, sillä helteellä ukkosen todennäköisyys kasvaa. Ukkosen aiheuttamat salamat voivat aiheuttaa vaaratilanteita, niin ihmiselle kuin sähkölaitteillekkin. Näin suojaudut salaman aiheuttamilta vaurioilta.

Myrskyssä linjoille kaatuvat puut ja ukkonen saattavat aiheuttaa jännitepiikkejä/ ylijännitettä sähköverkkoon, joka voi kulkea sähköverkkoa pitkin jopa useita kilometrejä.

Helpoin tapa välttää omien laitteidesi hajoaminen ukkosen tai myrskyn aikana on ottaa laitteet kokonaan irti sähköverkosta hyvissä ajoin ennen ukkosta tai myrskyä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun ukkonen tai myrsky on alkanut, TV, digiboksi ja kaapelimodeemi kannattaa irrottaa sähköverkon lisäksi myös antennipistokkeesta.

Ota kuva laitteiden kytkennöistä ennen johtojen irrottamista, niin osaat laittaa johdot takaisin oikeille paikoilleen irrottamisen jälkeen.

Ukkosen ja myrskyn aiheuttamilta jännitepiikeiltä voit suojautua myös ylijännitesuojalla, joka kannattaa liittää sekä sähkö- että antennipistokkeeseen. Ylijännitesuoja estää salaman tai linjalle kaatuneen puun aiheuttaman virtapiikin siirtymisen rakennuksen sähköverkkoon ja laitteisiin.

Myrskyjen ja ukkosten aikana myös sähkökatkokset ovat tavallisia. Lataamalla esimerkiksi matkapuhelimen akun täyteen hyvissä ajoin varmistat, että laitteessasi on virtaa mahdollisen sähkökatkoksen yllättäessä.

Jos laite ei toimi ukkosen jälkeen

  • Käynnistä laite uudelleen.
  • Irrota laitteen johdot ja kytke ne uudelleen noin 10 sekunnin kuluttua. 
  • Paina reset nappulaa (modeemi ja laajakaista) noin 10 sekuntia virran ollessa päällä.

Laitteiden takuut eivät korvaa ukkosten tai myrskyjen mahdollisesti aiheuttamia vaurioita.

Lähde: Elisa

Lue myös:

    Uusimmat