Sunnuntaikauppa alkaa taas

Nykyisin kaikki kaupat saavat olla sunnuntaisin auki joulunaluksen lisäksi touko-, kesä-, heinä- ja elokuussa.

Suurten kauppojen sunnuntaiaukiolo alkaa jälleen tulevana viikonloppuna. Kaikki kaupat saavat olla marras- ja joulukuussa sunnuntaisin auki kello 12-21:n välisenä aikana. Poikkeuksena on marraskuun toinen sunnuntai, jolloin vietetään isänpäivää.

Viikonloppuna alkava sesonki on kaupalle vuoden tärkeintä aikaa, sillä esimerkiksi viime vuonna joulukaupassa pyöri noin 800 miljoonaa euroa.

Nykyisin kaikki kaupat saavat olla sunnuntaisin auki joulunaluksen lisäksi touko-, kesä-, heinä- ja elokuussa. Varsinkin erikoiskauppa haluaisi keskittää sunnuntaimyynnin selkeästi vain joulun alle.

Muutoinkin kaupan sunnuntaiaukiolosta on Suomessa käyty kiivasta keskustelua viime vuosina. Kirkko on vastustanut sunnuntaikauppaa ja myös esimerkiksi ammattiyhdistysliike on suhtautunut asiaan nihkeästi. Suomen Kaupan Liitto puolestaan on kannattanut sitä vahvasti.

Myös kuluttajista yhä useampi näyttäisi haluavan kauppojen sunnuntaiaukioloaikojen laajentamista vielä nykyisestä. Päivittäistavarakaupan yhdistyksen viime viikolla julkistamassa kyselyssä 51 prosenttia toivoi elintarvikemyymälöiden sunnuntaiaukioloaikoja ympärivuotisiksi, kun viime vuonna sitä toivovia oli viisi prosenttiyksikköä vähemmän.

Nykyiset sunnuntaiaukioloajat eivät koske kioskikauppaa, huoltoasemakauppaa tai haja-asutusalueiden kauppoja. Lisäksi myyntipinta-alaltaan enintään 400 neliömetrin päivittäistavaramyymälät saavat olla auki sunnuntaisin ympäri vuoden.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat