Mainos

Suldaan haki lainaa eduskuntavaalikampanjaa varten – virkailijan kysymys verkkopankissa hätkähdytti: "Ei minulla suomalaisena ole sellaista"

1:31
Vasemmistoliitto toivoo punavihreää hallitusta. Video viime syksyltä.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas.) haki pankistaan lainaa kevään eduskuntavaalikampanjaa varten. Virkailijan kysymys kuitenkin yllätti.

Virkailija tiedusteli Said Ahmedilta voimassa olevaa oleskelulupaa, jotta tämä voisi tehdä hakemuksen verkkopankissa.

– Ei minulla suomalaisena ole sellaista. Olin kyllä järkyttynyt. Jos minun nimeni olisi Jukka tai Maija, niin ei olisi tehty tällaisia oletuksia, hän sanoo. 

Ennen verkkopankissa tehtyä hakemusta Said Ahmed oli ollut jo yhteydessä pankkinsa asiakaspalvelun kanssa. Hakemus tuli kuitenkin täyttää verkkopankin kautta.

– On sattunut oletus, koska nimeni on Suldaan, niin olen ulkomaalainen, vaikka eduskuntaankaan ei voi pyrkiä, jos ei ole Suomen kansalainen, hän sanoo. 

Eduskuntavaalit vaativat ehdokkailta runsaasti rahoitusta. Tästä syystä myös Said Ahmed päätyi hakemaan henkilökohtaista lainaa.

"Meitä on monenlaisia"

Said Ahmed tviittasi asiasta ja keräsi nopeasti runsaasti uudelleentviittauksia. Pankki pahoitteli asiaa jo sosiaalisen median välityksellä.

Said Ahmed on myös keskustellut pankkinsa kanssa puhelimitse tapauksen jälkeen. Pankki on ollut tapauksesta hyvin pahoillaan.

– En ole vihainen itseni puolesta, mutta jos tämä on toimintakulttuuri suomalaisessa yhteiskunnassa, niin sen pitäisi muuttua. Henkilön nimellä ei ole mitään tekemistä hänen suomalaisuutensa kanssa, hän sanoo.

Hän muistuttaa Suomen muuttuneen ja toivoo, että myös organisaatiot muuttuisivat.

– Meitä suomalaisia on hyvin monenlaisia ja se on vain hyvä asia. Toivoisin kaikkien saapuvan tähän päivään, hän sanoo.

Pankki pahoittelee

Danske Bankin asiakaspalvelujohtaja Johanna Kronholm ei pysty keskustelemaan yksittäistapauksesta, mutta kommentoi tilannetta yleisellä tasolla.

– Yleisesti voin sanoa ja julkisuudessa olleiden tietojen perusteella, että olemme todella pahoillamme tapahtuneesta, sanoo Kronholm.

Kronholmin mukaan oleskelulupia käytetään täydentävänä asiakirjana, kun tunnistetaan asiakasta, jolla ei ole ETA-alueen passia. 

– Jos myöhemmin tieto kansalaisuudesta muuttuu, niin tiedon pitäisi päivittyä suoraan meille asiakkaan asioinnin yhteydessä. Joissain yksittäisissä tapauksissa voi olla, että tieto kansalaisuudesta ei päivity järjestelmään, ja vanha tieto voi johtaa harhaan. Tällä tavalla ei saisi kuitenkaan missään nimessä käydä. Nimen perusteella emme tietoa kysy, vaan järjestelmässä olevan kansalaisuuden, hän sanoo.

Kronholm sanoo, että pankissa käydään nyt ohjeistukset läpi. Pankki pyrkii varmistamaan, että tällaisia virheitä ei pääse sattumaan.

– Varmasti tietenkin sen, että tarkistamme kansalaisuustiedon ja varmistamme, että tiedot ovat oikein. Ja sitten myös tietenkin, että käytämme tietoja oikein.  

"Virhe johtui oletuksesta"

Said Ahmed näkee, että virhe on voinut johtua Kronholmin mainitsemasta asiasta. Hän myös ymmärtää sen, että inhimillisiä virheitä tapahtuu.

Said Ahmed on kuitenkin käynyt henkilökortillaan asioimassa pankin konttorissa, jossa hänet tiedot otettiin myös talteen. Täten hänen tietojen olisi pitänyt näkyä oikein järjestelmässä.

Perjantai-aamuna Said Ahmed sai kuulla saaneensa lainan pankista. Hän toivoo, että pankki kouluttaisi henkilökuntaa, jotta vastaavat tilanteet vältettäisiin. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun hän törmää oletuksiin nimensä perusteella. 

– Tulisi lopettaa kaikki turhat oletukset ihmisistä. Älä oleta, vaan kysy, Said Ahmed toteaa.

Said Ahmed on ensimmäinen pakolaistaustainen, joka on Suomessa valittu suomalaisen puolueen johtajistoon. Hän saapui Suomeen perheenyhdistämisen kautta vuonna 2008 Somaliasta.

Juttua muokattu 18.1.2019 kello 13.11: Muutettu jutun loppuun, että Said Ahmed on ensimmäinen pakolaistaustainen puolueen johtajistoon valittu.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja