Mainos

Sukupuolensa korjaaville halutaan oikeus saada lapsia

Suomi saattaa luopua vaatimuksesta, jonka mukaan transihmisten sukupuolen vahvistaminen edellyttää lisääntymiskyvystä luopumista. Asia liittyy translain uudistukseen, jota sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä valmistelee parhaillaan. 

Monet ihmisoikeusinstanssit ovat huomauttaneet Suomea translain muutostarpeista. Esimerkiksi Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu on kehottanut Suomea lopettamaan vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä. Sukupuolensa korjaava luopuu lisääntymiskyvystään käytännössä hormonihoidon seurauksena. 

– Translaki on aika vanha, ja siinä alkaa olla uudistamistarpeita, sanoo työryhmän puheenjohtaja, lääkintöneuvos Helena Vorma sosiaali- ja terveysministeriöstä. 

Lisäksi työryhmä haluaa lopettaa myös naimattomuusvaatimuksen, jonka mukaan sukupuoltaan korjaava ei saa olla avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa paitsi jos puoliso antaa suostumuksensa vaihtamiseen. Myös muita mahdollisia muutoksia selvitetään. 

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) asetti työryhmän syyskuussa, ja sen toimikausi kestää ensi vuoden syksyyn asti.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.