Mainos

Sukeltaja: Syvällä luolassa jokainen minuutti ratkaisee

Luolasukellusharrastaja Jukka Öster arvioi, että suomalaisryhmä onnistui kahden kuolleen sukeltajan nostossa pintaveteen, koska sukeltajat olivat tottuneet haastaviin olosuhteisiin ja luola oli ennestään tuttu.

– Minun mielestäni Suomessa on paras kokemus ja kyky toimia syvällä, kylmässä vedessä ja luolassa pitkään.

17 suomalaissukeltajan ryhmä ilmoitti Norjan poliisille nostaneensa sukeltajien ruumiit vedenpinnan tasolle keskiviikkona. Varsinaiseen ruumiiden nostoon osallistui yhdeksän suomalaissukeltajaa.

Kahden kuolleen suomalaissukeltajan ruumiiden nostaminen luolasta alkoi Norjassa tänään. Nosto saattaa Norjan poliisin mukaan kestää huomiseen asti.

Sukeltamisen kestolla iso merkitys

Viiden suomalaissukeltajan luolasukellus päättyi kahden kuolemaan Plurdalenissa Norjassa viime kuun alkupuolella. Brittiläinen sukeltajaryhmä yritti nostoa, mutta luola todettiin liian vaaralliseksi.

– Brittiläiset toimivat ehkä joidenkin työnormien mukaan, enkä nyt tiedä minkälaisten mukaan, koska sellaista työpaikkaahan ei ole kuin ahtaalla syvällä luolassa. Työtavat ovat kuitenkin paljon jäykempiä kuin mitä harrastajilla. Työturvallisuuden kautta tulevat ne ohjeet, miten täytyy toimia ja jos se ei ole mahdollista, niin se ei ole mahdollista, Öster miettii.

Kun kyseessä on viranomaisten johtama operaatio, niin silloin operaatiossa pyritään noudattamaan aina tarkkaan ohjeita, jolloin riskit ovat mahdollisimman pienet. Österin mukaan harrastajat voivat miettiä riskit aina tilannekohtaisesti.

Syy, miksi Norjassa pyydettiin apua brittiläisiltä sukeltajilta, ei ole Österillä tiedossa. Yksi syy voi olla, että Suomessa tai Norjassa ei ole yritystä, joka tekisi sellaisia sukelluksia.

– Yksi, joka kannattaa silti mainita, on Vapepa, eli Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Suomessa. Heillä on erikoissukellusryhmä. Suomessa poliisi voi pyytää Vapepaa avuksi tällaisissa operaatioissa, Öster kertoo.

Öster korostaa, että ei tiedä tarkkaan suomalaisryhmän tai brittiläisryhmän sukellusten kestoa, mutta operaation onnistumisessa sukelluksen kestolla on suuri merkitys.

– Englantilaisillahan oli luultavasti neljän tunnin maksimipituus sukelluksessa turvallisuuden takia. Kun mennään yli sataan metriin ja sen yli, niin se neljä tuntia on hankala aikaraja. Jos menee matkaan aikaa, niin ei siellä ehdi mitään tekemään, Öster pohtii.

Pohjatieto tärkeää

Luolasukeltajaharrastajana Jukka Öster painottaa, että sukellukset vaativat aina paljon etukäteissuunnittelua. Huomioon tarvitsee ottaa sukeltajan fyysisten ominaisuuksien, kuten levon, nesteytyksen ja syömisen lisäksi laitteet, kuten kaasupullojen seokset, tietokoneiden asetukset, varakaasut laitehäiriöden varalle, itse sukelluksen tavoite, miten syvälle mennään ja miten kauan siellä luolassa ollaan, luettelee Öster.

– Jos tuntee paikan, niin silloin pohjatieto on valmiina. Silti pitää ottaa huomioon erilaisia asioita. Siinä on sukelluksen suunnittelu, siihen liittyvät varusteet ja niiden valmistelut, sitten paikkaan liittyvät järjestelyt. Lisäksi on turvallisuuteen liittyviä valmisteluita, esimerkiksi isoimmissa sukelluksissa on yleensä tukijoukkoja, joiden työt täytyy suunnitella. 

Suunnittelupaperiin viivästykset mukaan

Sukelluksessa täytyy aina ottaa huomioon Österin mukaan se, miten kauan voidaan missäkin olla. Matkalla voi tulla myös viivytyksiä, esimerkiksi ahtaita paikkoja, joita on vaikea ottaa suunnittelupaperilla huomioon.

– Se on niin, että alas luolaan pääsee suhteellisen nopeasti, perillä ollaan lyhyt aika – etenkin jos mennään kovin syvälle. Paluuaika on taas pitkä, koska syvällä elimistöön liukenee erilaisia kaasuja, kuten typpeä ja heliumia. Nousu on tehtävä hitaasti, jotta ne poistuvat hallitusti hengityksen kautta. Ja jos tätä ei ota huomioon, niin se on vaarallista.

Ajoituksen suunnittelu on tärkeää.

– Täytyy miettiä, koska täytyy viimeistään kääntyä, että esimerkiksi sukelluksen kokonaispituus pysyy jossain rajoissa, vaikka sitten kuusi tuntia tällaisessa tilanteessa kuin Norjassa. Silloin perillä ollaan vaikka vain 15 minuuttia.

– Jos siellä touhuaa viisi minuuttia ylimääräistä, niin sukellus pitenee toista tuntia. Ne ovat arvokkaita minuutteja, kun siellä syvällä ollaan, Öster muistuttaa.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.