Sudanin pääministeri Hamdok palaa johtamaan maan hallitusta, mielenosoitukset jatkuvat pääkaupungissa

Sudanissa on käynnissä sotilasvallankaappaus 1:47
Sudanissa tapahtui vallankaappaus lokakuussa – katso uutisjuttu aiheesta!

Sudanissa vallankaappauksessa syrjäytetty pääministeri Abdalla Hamdok palautetaan johtamaan maan hallitusta.

Asiasta saavutettiin sopu Sudanin armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja pääministeri Hamdokin välillä myöhään eilen, uutistoimistot AFP ja Reuters kertovat.

Hamdok on vapautettu kotiarestista, johon hänet määrättiin vallankaappauksen yhteydessä.

–  Kotiaresti on purettu ja taloa vartioineet joukot ovat vetäytyneet, pääministerin toimistosta kerrottiin AFP:lle sunnuntaina.

Sopimuksen mukaan myös vallankaappauksen yhteydessä pidätetyt siviilihallinnon virkamiehet vapautetaan. Sudanilaisen sovittelijaryhmän julkaisema lausunto vahvistaa sopimuksen. Lausunnossa kerrotaan, että sopimus saavutettiin poliittisten ryhmien, entisten kapinallisryhmien ja sotilasjohdon yhteisymmärryksen myötä.

Hamdokin pääministeriksi palauttamisen lisäksi sopimuksessa luvataan perustuslaillisen, oikeudellisen ja poliittisen konsensuksen palauttamista.

Sopimus julkaistaan allekirjoittamisen jälkeen

Sovittelijaryhmän mukaan sopimus julkistetaan virallisesti myöhemmin sunnuntaina sen ehtojen ja siihen liittyvän poliittisen julistuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Vielä marraskuun alussa kotiarestissa pidetty Hamdok linjasi, ettei suostuisi neuvottelemaan maata hallitsevan sotilasjohdon kanssa.

Komentaja Abdel Fattah al-Burhan kaappasi Sudanissa vallan lokakuun lopussa pidättäen maan siviilijohdon ja julistaen maahan hätätilan. Tuolloin hän nimitti itsensä maan uuden hallinnon johtoon.

Vallankaappauksen yhteydessä pidätettiin pääministeri Hamdokin lisäksi useita siviilihallinnon virkamiehiä ja ministereitä.

Mielenosoitukset jatkuvat Khartumissa

Ilmoitus sovun löytymisestä syrjäytetyn pääministerin ja komentaja al-Burhamin välillä ei ole hillinnyt Sudanin mielenosoittajia. Silminnäkijöiden mukaan Sudanin turvallisuusjoukot ampuivat sunnuntaina kyynelkaasua satoja mielenosoittajia kohti, jotka osoittivat mieltään vallankaappausta vastaan.

AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan mielenosoittajat marssivat Sudanin pääkaupungin Khartumin keskustassa kohti presidentinlinnaa.

Sudanissa vallankaappauksen vastaisissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin neljäkymmentä ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat