Stubb: Länsi ei ole epäonnistunut Ukrainan tukemisessa

Stubb: Venäjä on saatettava vastuuseen 1:44
Katso video: Stubb kommentoi Ukrainan tilannetta ja Navalnyin kuolemaa MTV Uutisille Münchenin turvallisuuskokouksessa.

Suomen tulevan presidentin Alexander Stubbin mukaan Venäjä on saatettava vastuuseen "uudesta julmasta poliittisesta murhasta". Stubb viittasi oppositiohahmo Aleksei Navalnyin kuolemaan.

Alexander Stubb puhui tänään kotimaiselle ja ulkomaiselle medialle lehdistötilaisuudessa Münchenin turvallisuuskokouksessa. Kyseessä on hänen ensimmäinen kansainvälinen esiintyminen uudessa roolissaan Suomen tulevana presidenttinä.

Maaliskuussa virkaan astuva Stubb kuitenkin tähdensi saaneensa kutsun konferenssiin professorina eikä vielä presidentin ominaisuudessa.

Stubb muistelee Navalnyin kuolinpäivää

Stubb sanoi paikalla oleville suomalaisille ja ulkomaisille toimittajille, ettei hän koskaan unohda sitä hetkeä, kun hän kuuli oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kuolemasta perjantaina.

Hänen mukaansa Venäjä on saatettava vastuuseen "uudesta julmasta poliittisesta murhasta".

Stubb: Länsi ei ole epäonnistunut Ukrainan tuessa

Stubb tapasi Münchenin turvallisuuskokouksessa myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin

Zelenskyi kertoi tapaamisesta X-viestipalvelussa.

Zelenskyi sanoi viestissään Ukrainan olevan kiitollinen saamastaan tuesta ja Suomen lämpimästä suhtautumisesta Ukrainaan ja ukrainalaisiin.

– On tärkeää pitää yllä Suomen tukea Ukrainalle, kun matkaamme kohti Naton ja Euroopan unionin jäsenyyttä, Zelenskyi kirjoitti viestissään.

Viestin liitteenä olevalla videolla näytettiin pätkä Stubbin ja Zelenskyin lauantaisesta keskustelusta. Keskustelut koskivat videon perusteella muun muassa Suomen kansan tukea ja Ukrainalle annettavaa aseapua.

Puhuessaan lehdistölle tänään Stubb sanoi, että länsi ei ole hänen mielestään epäonnistunut Ukrainan tukemisessa, koska jos niin olisi, Ukrainaa ei enää olisi olemassa.

Stubb osallistuu iltapäivällä myös paneelikeskusteluun, jonka aiheena on tulevaisuuden geopoliittiset kysymykset. Paneelikeskustelu alkaa kello 13.15 Suomen aikaa.

Stubb haluaa Ukrainasta Naton jäsenen

Stubbin mukaan pitkällä tähtäimellä on ponnisteltava sen eteen, että Ukrainasta tulee Naton jäsen.

Stubbin mukaan ensimmäisessä vaiheessa kaikkien yli 30 maan, jotka ovat luvanneet solmia Ukrainan kanssa kahdenvälisen turvallisuussopimuksen, tulisi tehdä se. Hän sanoi myös Pohjoismaiden sitoutuneen tähän joulukuussa.

Myöhemmin Ukrainasta tulisi Stubbin mukaan tulla myös Euroopan unionin jäsen ja viimeisessä vaiheessa Naton jäsen.

Juttua muokattu 18.2.2024 kello 12.51: Korjattu paneelikeskustelun alkamisaika oikeaksi.

Lue myös:

    Uusimmat