Saksan liittokanslerin pääviesti Münchenissä: Venäjä on uhka

Zelenskyi puhui tänään turvallisuuskonferenssille – millainen oli hänen viestinsä? 2:32
Zelenskyi puhui tänään turvallisuuskonferenssille – millainen oli hänen viestinsä?

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pitänyt tänään puheen Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Zelenskyin mukaan Venäjä käy sotaa koko sääntöperustaista maailmanjärjestystä vastaan. Jos Putinin pysäyttämiseksi ei tehdä kaikkea mahdollista nyt, seuraavista vuosista tulee vaikeampia kaikille maailman maille, Zelenskyi sanoi.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen on paikalla Münchenissä. Puumalainen kertoo, että Zelenskyi oli pitämässään puheessa hyvin tiukkasanainen kuvatessaan Ukrainan tilannetta. 

– Hän kertasi sen, että Ukrainaa vaivaa tykistöammusten puute ja pula pitkän kantaman aseista. Hän puhui keinotekoisesta asevajeesta, joka antaa Venäjälle etulyöntiaseman rintamalla. Itse tulkitsen tätä siten, että hän syytti länsimaita jarruttelusta, Puumalainen toteaa.

 Zelenskyin tukipyyntö ei näytä menneen kuuroille korville:

– Eilen illalla Ranska ilmoitti antavansa kolme miljardia euroa tänä vuonna aseapua Ukrainalle. Tämä on sikäli hyvä signaali, että tähän mennessä Ranska on ollut sellainen maa, joka ei ole antanut samassa suhteessa kuin mikä sen taloudellinen kyky olisi. Toinen tällainen maa on ollut Italia ja hetki sitten sen ulkoministeri kertoi, että maa haluaa tehdä enemmän. 

Turvallisuuskonferenssissa on puhuttu myös Euroopan puolustuksesta.

– Päivän aloittaneen (Saksan liittokansleri) Olaf Scholzin puheen pääviesti oli se, että Venäjä on uhka ja Euroopan pitää vahvistaa omaa puolustustaan siitä riippumatta, kuka voittaa Yhdysvalloissa seuraavat vaalit ja  miten sitoutunut Yhdysvallat on Euroopan puolustamiseen, Puumalainen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat