Mainos

Stubb: Suomalaiset ymmärtävät Ukrainan kriisin vakavuuden

Pääministeri Alexander Stubb pitää suomalaisten huolta Ukrainan kriisistä aiheellisena.

MTV Uutisten teettämän mielipidekyselyn mukaan suomalaisten huoli Ukrainan kriisin vaikutuksista on kasvanut. Kyselyn mukaan 78 prosenttia suomalaisista pitää Ukrainan kriisiä uhkana Euroopan rauhalle, kun maaliskuussa tehdyssä kyselyssä lukema oli kymmenen prosenttiyksikköä alhaisempi.

– Kriisi on ollut päällä kuusi kuukautta, Venäjä on valloittanut Ukrainalta Krimin alueen ja tehnyt epävakauttavia toimia Itä-Ukrainassa. Tilanne on erittäin vakava ja minun mielestä tämä on osoitus siitä, että me suomalaiset ymmärrämme tilanteen vakavuuden, Stubb kommentoi MTV Uutisille.

"Meidän ulkopolitiikka ymmärtää, mikä on oikein ja väärin."

Stubbin mielestä kyselyn valossa näyttää siltä, että suomalaiset ovat valtionjohdon kanssa samoilla linjoilla puolustamassa liberaalia demokratiaa, oikeusvaltiota ja sosiaalista markkinataloutta.

– Meidän ulkopolitiikka ymmärtää, mikä on oikein ja väärin. Siinäkin mielessä mielestäni tämän tutkimuksen tulokset ovat oikeansuuntaisia.

Stubb kuitenkin toteaa, että maantieteellisiä seikkoja ei voi muuttaa.

– Pitää muistaa, että Venäjä on meidän naapuri tänään ja huomenna, mikä tarkoittaa sitä, että meillä pitää olla hyvät suhteet Venäjään.

Jalkapallojoukkue valittu

Suomalaiset ovat kyselyn perusteella selvästi aiempaa enemmän huolissaan siitä, että Ukrainan kriisi uhkaa suoraan tai epäsuorasti Suomen turvallisuutta. Näin ajattelee nyt 61 prosenttia, kun maaliskuussa vastaava lukema oli 45 prosenttia.

– Talousvaikutuksia on, mutta suoranaisia turvallisuusvaikutuksia ei tällä hetkellä ole, Stubb rauhoittelee.

Pääministeri arvelee, että huolen syynä on se, että Ukrainan kriisin tapahtumat ovat järkyttäneet monen suomalaisen mieltä.

"Olemme valinneet oman jalkapallojoukkueen aikoja sitten."

– Voimapolitiikka, voiman käyttö ja etupiiriajattelu ovat palanneet jälleen kerran Euroopan rajoille, ja sitä on käytetty. Silloin me varmasti heijastamme myös Suomen tilannetta Ukrainan tilanteeseen, ja siitä se varmasti johtuu.

Selvästi aiempaa useampi suomalainen on lisäksi sitä mieltä, että Suomen suhteet Venäjään ovat kärsineet kriisin seurauksena. 63 prosentin mielestä suhteet menevät huonompaan suuntaan, kun maaliskuussa näin ajatteli 43 prosenttia vastaajista.

Stubb torppaa huolen suhteiden heikentymisestä.

– Meillä on edelleen erittäin hyvät suhteet Venäjän kanssa valtiojohdon, virkamiesten ja elinkeinoelämän tasolla. Se, että pystytään puhumaan asioista suoraan, on erinomainen asia.

Edes EU:n pakoterintamassa mukana oleminen ei Stubbin mielestä ole vaikuttanut Suomen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin.

– Olemme valinneet oman jalkapallojoukkueen aikoja sitten. Silloin kun pakotteisiin mennään, me pysytään EU:n rintamassa yhtenä, pääministeri toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.