Stubb, Halla-aho, Harkimo – asiantuntijat arvioivat, miksi nuoret kannattavat oikeiston presidenttiehdokkaita

Mitä voimme oppia nuorten varjoäänestyksen tuloksesta? 2:30
Mitä voimme oppia nuorten varjoäänestyksen tuloksesta?

Oikeiston ehdokkaat ovat hamunneet yli puolet äänistä nuorten presidentinvaalien varjoäänestyksessä. Asiantuntijat arvioivat, mitä tuloksesta voi päätellä.

Kokoomuksen Alexander Stubb ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho ovat nuorten suosikit Suomen presidentiksi.

Stubbia kannatti Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin järjestämissä varjovaaleissa 21,5 prosenttia äänestäjistä. Halla-aho hävisi 0,7 prosenttiyksikköä.

Kolmanneksi nuorten vaaleissa tuli Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto. Hän jäi kuitenkin kauaksi oikeiston kärkikaksikosta noin 14  prosentin kannatuksella.

Liike Nytin ehdokas Harry Harkimo oli eräänlainen yllättäjä 9,5 prosentin äänisaalilla.

Selkeäsanaisuus on valtti

Väitöskirjatutkija Theodora Helimäki kertoo tulosten olevan linjassa Allianssin eduskuntavaalien alla tekemän kyselyn kanssa.

– Huomataan, että nuorten – eli heidän, joilla ei ole vielä äänioikeutta – keskuudessa politiikka nähdään hieman eri tavoin. Ehkä Alexander Stubb on nuorillekin tuttu, ja hän osaa puhua tosi lähestyttävästi. Myös Halla-aho on suhteellisen selkeä puheissaan. Monelle nuorelle, etenkin lukioikäiselle voi olla aika vaikea seurata politiikkaa, varsinkin jos siellä käytetään vaikeita sanoja ja termejä, Helimäki toteaa MTV Uutiset Liven haasttelussa.

– Kyllähän me politiikan tutkijat ja toimittajatkin olemme välillä ihan pihalla – saati sitten nuoret. He kaipaavat helposti lähestyttävää persoonaa ja puhetta politiikasta. Tiedetään, että perussuomalaiset ovat erittäin suosittuja nuorten keskuudessa –ja ehkä Harry Harkimokin sen takia.

Helimäen mukaan toinen Harkimoa ja Halla-ahoa yhdistävä asia on se, että he asettuvat peruspolitiikkaa vastaan.

– Se on uudenlaista ja jotain mullistavaa.

MTV Uutiset kävi kysymässä helsinkiläisten presidenttisuosikit 5:53
MTV Uutiset kävi kysymässä helsinkiläisten presidenttisuosikit

Nähdäänkö nuorten äänestyksessä tulevaisuus?

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki uskoo nuorten varjoäänten antavan kärkikaksikolle itseluottamusta ja ”buustia”.

– Tässä voi oikeastaan peilata enemmän tulevaisuutta kuin nykyisiä presidentinvaaleja. Jos nuoret lähtevät äänestämään seuraavissa vaaleissa, perussuomalaisten ja kokoomuksen tilanne on aika hyvä.

Vaaleilla ennätyssuosio

Nuorten varjovaaleissa annettiin kaikkiaan yli 94 000 ääntä. Se on nuorten vaalien ennätys viime vuosilta.

Nuorten vaalit järjestettiin tammikuun alkupuolella alle 18-vuotiaille nuorille yhteensä yli 500 koulussa, oppilaitoksessa, nuorisovaltuustossa, nuorten tilassa tai nuorten harrastusryhmässä lähes 200 kunnassa.

Katso koko MTV:n vaalilähetys tästä!

Kuka on onnistunut ja kuka epäonnistunut presidentivaalien loppukirissä? 30:27

Lue myös:

    Uusimmat