Onko vielä vaihtoehtoja kiristyksille? STTK heitti ilmaan yllättävän mahdollisuuden

STTK ryhtyy valmistelemaan vaihtoehtoista pakettia hallituksen työelämän kiristyksille. Järjestö toivoo mukaan myös muita palkansaajakeskusjärjestöjä. 

Puheenjohtaja Antti Palolan mukaan tällä hetkellä huomio on perjantain mielenilmauksessa. Vaihtoehtoisiin keinoihin työn hinnan alentamiseksi palataan sen jälkeen.  

-Kaikki ymmärtävät, että elämä jatkuu perjantain jälkeen, Palola huomautti järjestön hallinnon kokouksen tauolla toimittajille.  

Palola arvioi, että Elinkeinoelämän keskusliitolla (EK) ei sen sijaan ole valmiutta keskusteluihin. STTK:n ekonomistit ovat laskeneet, että hallituksen kilpailukykypaketin sisältämä muutosturva maksaa työnantajalle arviolta 30 miljoonaa euroa, kun paketin toinen puoli on 2700 miljoonaa.  

-En tiedä, onko osapuolella hirveän suurta intoa käydä keskustelua, jos on saamapuolella yhden suhde sataan.  

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on toivonut vaihtoehtoesityksiä keskiviikkoon mennessä, koska silloin hallituksen on määrä antaa omasta paketistaan tiedonanto eduskunnalle ja aloittaa uudistusten valmistelu. Palola ei ottanut kantaa, onko aikataulu realistinen. Keskusteluyhteys hallitukseen on Palolan mukaan olemassa ja se on ollut hänestä koko ajan rakentava.  

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n kentälle varsinkin sunnuntailisien leikkaus on Palolan mukaan kipeä paikka. Järjestö edellyttää, että hallitus perääntyy pakottavasta lainsäädännöstä, jolla se olisi toteuttamassa osan kiristyksistä.  

STTK:ssa ei Palolan mukaan lämmetä sille, että vaihtoehtopakettia valmisteltaisiin asiaa esillä pitäneen SDP:n kanssa.  

Palkansaajat kokoontuvat perjantaina Helsinkiin vastustamaan hallituksen viime viikolla esittelemää työelämän kiristyspakettia. Osana pakettia mm. ensimmäisten sairauspäivien palkkaa leikataan, ylityökorvaukset puolitetaan, sunnuntaikorvauksia pienennetään 75 prosenttiin ja lomia lyhennetään.

STTK:sta painotetaan, että keskusjärjestöt ovat kutsuneet palkansaajia mielenilmaukseen, eikä tarkoituksena ole ollut järjestellä lakkoa.  

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on jo kiitellyt STTK:n ilmoitusta vaihtoehtoisen paketin valmistelemisesta.

Lue myös:

    Uusimmat