Mainos

STTK ehdottaa uutta neuvottelumallia

Mikko Mäenpää

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää esittää, että perinteisten tupo-ratkaisujen seuraajaksi pitäisi kehittää uusi, palkansaajien ostovoimakehityksen turvaava neuvottelumalli.

STTK:n valtuustossa puhunut pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi myös hallituksen toivovan koordinoidumpaa palkkaneuvottelumallia kuin viime liittokierroksella.

Sekä Mäenpää että Vanhanen ovat huolissaan viime palkkakierroksen korkeista korotuksista, joista muun muassa inflaation takia jää käteen vähemmän rahaa kuin jollain toisella ratkaisulla olisi jäänyt.

Työnantajat korostavat ala- tai yrityskohtaista sopimista.

- Vanhakantainen tupo-malli jää taakse, jos työnantaja ei siihen suostu. Meidän mielestämme olisi viisaampaa hakea uutta mallia, jonka osana voi olla hallituksen talouspolitiikan ja työmarkkinaratkaisun koordinaatio, Mäenpää totesi.

Mäenpää kuitenkin tähdensi, että sopimuspöydässä pitää palkkojen ohella olla muitakin pelimerkkejä, kuten työelämäkysymyksiä, jotta malli kelpaisi myös liitoille.

Hallitus aikoo edistää seuraavan tulokierroksen koordinaatiota jo ensi syksynä neuvotteluilla työmarkkinaosapuolten kanssa.

- Luulen, että kummallakin taholla on kuitenkin perimmäinen intressi löytää maltti, joka tuo talouden kasvua ja sitä kautta ostovoimaa heikentämättä kuitenkaan kansainvälistä kilpailukykyä. Hallitus haluaa olla edistämässä tätä, sanoi Vanhanen.

Hallituksen konsteihin edistää palkkamalttia palataan Vanhasen mukaan myöhemmin. Ainakin veronkevennyksiin palkankorotusten taso saattaa vaikuttaa.

- Uskon, että viimeinen kierros antoi myös oppia siitä, että jos tehdään tyhmä ratkaisu, niin silloin veronkevennyksiä ei tule. Malli saattaa toimia myös toisinpäin, Vanhaen totesi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.