Stressi nostaa kuolleisuutta – etenkin monisairailla

Monisairailla eli useita sairauksia sairastavilla on monesti myös mielenterveysongelmia, ja usein tilanne johtaa kuolemaan. Kuolleisuus on suurta etenkin kovasta stressistä kärsivillä potilailla, tuore tanskalaistutkimus osoittaa.

American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin lähes 120 000 potilaan terveystietoja, jotka oli kerätty osana aiempaa, nelivuotista tutkimusta. Seurannan aikana menehtyi 4 300 potilasta.

Stressaantuneet osallistujat menehtyivät muita todennäköisemmin nelivuotisen seurannan aikana riippumatta siitä, kuinka montaa sairautta he sairastivat. Monisairailla stressi kuitenkin ennusti selvästi suurempaa kuolleisuutta.

Tutkijoiden laskelmien perusteella stressi oli osallisena noin 130 kuolemantapauksessa kahta tai kolme sairautta sairastavilla potilailla, ja 255 tapauksessa potilailla, joilla oli samanaikaisesti neljä sairautta tai enemmän. Muilla osallistujilla stressi liittyi 70 kuolemantapaukseen.

Tanskalaisten havainnot viittaavat siihen, että stressi on huomattava terveysriski monisairaille. Toki stressin lisäksi hyvin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin, mutta stressi on joka tapauksessa merkki monisairaan ahdingosta. Stressistä kysymällä voitaisiin tunnistaa erityisen vaikeassa tilanteessa olevat monisairaat.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Miten stressistä pääsee eroon?

Työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapää kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, että pitkäkestoisella stressillä on paljon huonoja vaikutuksia. Miten stressistä pääsee eroon ja palautuu, vaikka stressin aiheuttajat säilyisivät entisellään? Katso video.

25:08

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja