Selkäkivut ovat monelle tuttu vaiva, jonka syy on edelleen viralliselle lääketieteelle mysteeri. Kipu tekee elämästä vaikeaa, mutta todellisuudessa selkäkipu on vaaraton sairaus, joka on täysin parannettavissa, sanoo lääkäri Antti Heikkilä.
Selkäkivuista kärsivät yhtä lailla sohvaperunat kuin huippu-urheilijatkin. Tutkimukset eivät paljasta mitään yksiselitteistä syytä selkäkipuihin.
Lääkäri Antti Heikkilä on laskenut, että selkävaivoihin on tarjolla hoitoa yli 30 ammattinimikkeen voimin. Heikkilän mukaan järkevintä olisi lähtökohtaisesti ymmärtää, mistä itse kipu on peräisin.
− On olemassa kahdenlaista kipua. Kipu voi johtua kudosvauriosta, mutta kivun ilmestyminen voi olla myös täysi mysteeri. Kiputila tulee, menee ja ilmestyy jälleen uudelleen, Heikkilä kuvaa.
Niin sanottu toiminnallinen kipu on peräisin lihaksesta. Selässä on sekä pintalihaksia (tahdonalaisia lihaksia, jotka toimivat liikuttajina) sekä syvällä pienten lihasten automaattinen järjestelmä.
− Hapenpuute syvissä lihaksissa aiheuttaa kivun. Kipu voi tuntua joko jatkuvina oireina tai iskeä äkkiä.
Kärsitkö stressistä?
Heikkilä korostaa, että monet kivut aiheutuvat ihmisen tiedostamattomista ongelmista. Kun omat tarpeet jäävät huomioimatta, syntyy kipua aiheuttavaa lihasjännitystä.
− Harvemmin vaikkapa avioero laukaisee selkäkivun. Sen sijaan työelämässä tapaa ihmisiä, jotka eivät osaa sanoa ei. He kärsivät usein selkäkivuista. Elämässä kaikki voi olla kunnossa, mutta vaatimukset itseään kohtaan ovat kovat, Heikkilä sanoo.
Kun ihminen jännittää mielessään, myös lihakset jännittävät; reagointi siis tapahtuu samoilla lihaksilla. Lihasjännitys luo kipua, kipu jännitystä; näin syntyy kierre.
− Selkäkipu on useimmiten reaktio, ei fyysinen vaurio. Olen huomannut konkreettisesti työni kautta, että moni potilas paranee jo sen myötä, että hän ymmärtää, mistä kipu tulee.
Keskustelu tärkeää
Selkäkipupotilaat kohtaavat usein varoittavia sanoa: jos et tee sitä tai tätä, voit vielä halvaantua! Heikkilä ei suosittele suin päin leikkauspöydälle hyppäämistä eikä muutenkaan hötkyilyä toimenpiteiden suhteen.
− Alkuun pitäisi aina tehdä tarkka diagnoosi keskustelemalla potilaan kanssa kivun luonteesta, Heikkilä painottaa.
Heikkilä on oppinut vuosien mittaan, että tietyt oireet heijastuvat tiettyihin kohtiin ruumiissa. Kun hän laittaa keskustelun päätteeksi potilaan tutkimuspöydälle ja tunnustelee selkää käsin, oikea kohta saattaa löytyä ensiyrittämällä.
− Tämän jälkeen ryhdyn laukaisemaan lihasjännitystä manipuloimalla kipukohtia. Joskus jo yksi käsittely voi viedä kivun kertalaakista, mutta useimmiten kipujen taltuttaminen vaatii muutaman toiston, Heikkilä valottaa metodejaan.
Antti Heikkilä pähkinänkuoressa |
- Kivunhoitoon perehtynyt kirurgi, ortopedi ja traumatologian erikoislääkäri. |
- Kokonaisvaltainen näkemys kivunhoidosta: uskoo, että leikkaushoito auttaa vain murto-osaa potilaista. |
- Ravinteikkaan, vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhuja. |
- Kirjoittanut näkemystensä tueksi useita kirjoja. |
Studio55/Jenni Kokkonen