Stressaako kesäloma parisuhdettasi? Asiantuntijan vinkeillä molemmat voittavat

Kesäloman aika on helposti ladattu täyteen odotuksia: yksi herää aikaisin, toiselle loma taas on levon ja pitkään nukkumisen aikaa. Kun erilaisia intressejä, tarpeita ja tunteita on paljon, miten lomalla kannattaa toimia?

Aah, ihanaa, loma! Tätä on odotettu koko vuosi, ja nyt pitäisi tehdä kaikkea ihanaa – mieluiten heti.

Kesäloman aika on helposti ladattu täyteen odotuksia. Konfliktit vaanivat, kun normaali kouluarki ja töissä käyminen vaihtuvat rajattomalta tuntuvaan vapaa-aikaan.

– Yleensä lomien aikana on enemmän yhteistä aikaa ja myös normaalit arkirutiinit puuttuvat, tai ainakin muuttuvat paljon. Yhtäkkiä pitäisi oppia melkein uudestaan, miten tässä ollaan yhdessä, kertoo Anastasia Kozlovski, psykiatriaan erikoistuva lääkäri ja kognitiivinen lyhytterapeutti koulutus- ja konsultointikeskus Aitologia Oy:stä.

Perheenjäsenet ovat yleensä hyvin erilaisia: yksi herää aikaisin, toiselle loma taas on levon ja pitkään nukkumisen aikaa. Yksi haluaa rannalle lukemaan kirjaa, toinen ei jaksa maata hiekalla tuntikausia.

– Jokaisella on vähän erilaisia intressejä, tarpeita ja tunteita. Miten toimitaan yhdessä ja otetaan huomioon toista? Miten esitetään selkeitä pyyntöjä ja kommunikoidaan auki asioita? Tarkat rutiinit puuttuvat ja tulee enemmän vapautta ja enemmän yhteentörmäys-tyyppisiä tilanteita, jolloin pitäisi osata käyttää vuorovaikutustaitoja.

Vuorovaikutustaitoja on kuitenkin vaikea käyttää, jos ihminen ei ole koskaan oppinut käsittelemään tunteitaan.

– Jos tunteet kuohuvat yli ja tuntuu, että ihan räjähtää vihasta tai jostain vaikeasta tunteesta, niin miten siinä tilanteessa voit rakentavasti sanoa asioista? Ja vaikka sanotkin, niin kehonkieli voi olla jotain ihan toista.

– Koulussa ei oikein opeteta, miten vaikeiden tunteiden kanssa ollaan. On kuitenkin hyödyllisiä ja yksinkertaisiakin tekniikoita, joiden avulla voidaan rauhoittaa omaa mieltä ja tunnetilaa ja jäsentää asiaa ensin itselle, ennen kuin sanoo toiselle, Kozlovski sanoo.

Kompromisseja ei ole olemassakaan

Jos toiveet ovat täysin päinvastaisia, kaikkien tulee joustaa omista haluistaan. Kaikkien olisi tärkeää kommunikoida toiveensa selkeästi ja avoimesti rakentavia vuorovaikutustaitoja käyttäen.

Eräs vuorovaikutustaidoista on NVC, Nonviolet Communication. Siinä pyritään kertomaan omista ajatuksista vähättelemättä, vaatimatta tai loukkaamatta.

– NVC:ssä itse asiassa ajatellaan, ettei kompromissivaihtoehtoja ole olemassakaan, vaan olisi hyvä pyrkiä molemmat voittavat -tilanteisiin. Pyritään siihen, että molemmat osapuolet olisivat täysin tyytyväisiä ja molempien tarpeet olisi tyydytetty, Kozlovski kuvaa.

Mikäli yhteistä lomahaavetta ei löydy, pariskunta voisi miettiä, mikä oma tarve lomailun takana on.

– Sehän on pohjimmillaan varmaan sama molemmilla, rentoutuminen. Jos tarve on rentoutuminen, voisi miettiä monta strategiaa, miten rentoutua. Jos toinen haluaa nimenomaan aktiivista ja toinen vähän rauhallisempaa lomaa, miksei voisi miettiä jotain, missä on molempia mukana? Kozlovski neuvoo.

Lomasta voi koostaa kokonaisuuden, jossa meno on välillä rauhallista, välillä aktiivisempaa. Tärkeää on, että kaikkien tarpeet tulevat kuulluiksi.

– Pariskunta istuu alas ja miettii omia tarpeitaan strategioiden takana: miksi haluan nimenomaan aktiivista lomaa? Onko se sen takia, että rauhoitun paremmin, kun saan vähän lihastreeniä tai muuta liikuntaa? Tai kun saan kulttuurielämyksiä, niin olen jotenkin enemmän läsnä ja tässä hetkessä? Kozlovski kuvailee.

– Voi miettiä, miten näitä samoja asioita voi eri tavoilla toteuttaa niin, että molemmat ovat tyytyväisiä. Mennään strategioiden taakse ja mietitään takana olevia tarpeita, miksi haluan juuri näin? Sitten löytyy luovia ratkaisuja, yhtäkkiä avautuu miljoona uutta vaihtoehtoa, joita molemmat voivat tehdä. Ei ole olemassakaan mitään hyvää neuvoa jokaiselle parille, koska nimenomaan parin itse olisi hyvä miettiä omia ratkaisuja.

Näillä keinoilla vältät stressiä ja nautit lomasta

1. Suunnittele tarkasti. Mieti, mitä SINÄ haluat lomaltasi ja miksi. Hyvin yleinen virhe on se, että valintojemme takana ovat epämääräiset perusteet tai muiden ihmisten ajatukset ja toiveet. Loma on sinua ja perhettäsi varten. Mieti, minkälainen ajanvietto palvelisi tarpeitasi ja sopisi persoonallisuuteesi parhaalla mahdollisella tavalla. Onko se rauhallinen mökkiloma vai aktiivinen ajanvietto? Nautitko yksinolosta vai yhdessäolosta? Kumpi palvelisi perhettäsi paremmin: kaupunkiloma vai luonnossa oleskelu?

2. Jätä suorituspaineet loma-ajan ulkopuolelle, loma on lepäämistä varten. Monet nauttivat aktiivisesta lomasta ja joutuvat helposti "suoritusansaan". Kannattaa varoa, ettei listalla ole liikaa aktiivisuuksia. Aktiivisenkin loman ideana on päästä irti tutuista suoritusrutiineista. On hyvä, jos välillä ei ole mitään tekemistä, silloin mieli nauttii hiljaisista hetkistä ja tulee tilaa kuunnella itseään.

3. Pysähdy! Hengitä syvään ja nauti! Keskity siihen, mitä olet tekemässä ja nauti siitä. Loman tuoma rauha ja mahdolliset uudet elämykset jäävät mieleen paremmin. Mieli palaa helposti arjen huoliin lomallakin. Voit kuitenkin tietoisesti päättää keskittyä jokaiseen ainutlaatuiseen hetkeen ja antaa mielen levätä.

4. Älä joudu lomapaineiden uhriksi. Jos huomiosi kiinnittyy liikaa negatiivisiin asioihin, yritä suunnata mieltäsi lempeällä tavalla positiiviseen suuntaan. Jokaisella kolikolla on kaksi puolta ja positiivisten asioiden etsimisestä saattaa tulla mukava ja mieltä piristävä tapa. Jos koet lomasi stressaavaksi, voit miettiä, mitkä asiat näissäkin olosuhteissa ovat kuitenkin ihan mukavasti ja tee joka päivä pieniä – vaikka arkisiakin – asioita, joista nautit.

5. Kommunikoi selkeästi ja jämäkästi. Loma-ajan yhteinen ajanvietto koettelee vuorovaikutustaitoja. Muista kertoa avoimesti ja rakentavasti tunteistasi ja tarpeistasi, ja ota samalla tavalla huomioon muiden perheenjäsentesi tunteet ja tarpeet.

6. Pyri ”win-win” -ratkaisuihin. Silloin sekä sinun että perheenjäsentesi tarpeet tyydyttyvät, eikä kukaan koe häviävänsä perheratkaisujen seurauksena.

7. Nauti siitä, mitä sinulla jo on. Mielemme luontaisesti haluaa kaikkea lisää ja parempaa. On kuitenkin vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että ihmiset, jotka pystyvät nauttimaan siitä mitä heillä jo on, ovat onnellisempia verrattuna muihin. Voit halutessasi kokeilla seuraavanlaista harjoitusta: ajattele joka päivä 3-10 asiaa, josta olet kiitollinen.

Vinkkilistan on koostanut koulutus- ja konsultointikeskus Aitologian tiimi.

Lue myös:

    Uusimmat