Stora Ensolta kaikkien aikojen ennätystulos – analyytikko kantaa huolta hintakehityksestä

Metsäyhtiö Stora Enson tulos nousi heinä–syyskuussa 410 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 175 miljoonasta eurosta. Kyseessä on nykymuotoisen yhtiön historian paras tulos.

Metsäyhtiöitä seuraavan Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakaisen mukaan tulosta ajoi erinomaisesti sujunut hinnoittelu vahvassa markkinatilanteessa.

– Todella vahvat tulokset sellu-, kartonki- ja puutuotepuolelta. Papereissa edelleen hyvin vaikea tilanne, tulos on selvästi tappiolla, mutta se ei konsernia muuten tässä erinomaisessa markkinatilanteessa pysty hidastamaan.

Viljakaisen mukaan "parempaa valoa" yhtiön tulevaisuuden näkymiin saadaan vasta alkuvuoden osavuosiraportin yhteydessä.

–Tämän vuoden ohjeistus ei kerro enää oikein mitään. Selvää on, että tällä vuodella tulos muodostuu erinomaiseksi. Tältä pohjalta on melko vaikea parantaa, jos oletetaan, että hinnoittelutilanne ei aivan yhtä hyvänä pysy myös jatkossa.

"Positiiviset tahdit tuloskauteen"

Stora Enson osavuositulos luo vahvan pohjan myös muiden metsäyhtiöiden tulosodotuksille.

– Samoilla markkinoilla tämä meidän metsäyhtiökolmikko operoi. Stora Enso loi hyvin positiiviset tahdit tähän tuloskauteen metsäyhtiöiden osalta. Jos vain operatiivinen toiminta ja toimitukset ovat onnistuneet, niin kyllä myös Metsä Boardilta ja UPM:ltä on odotettavissa hyvin vahvat tulokset, Viljakainen uskoo. 

– Tällä tuloskaudella merkittävän painon saa kommentit tulevaisuudesta, etenkin hinnoittelutilanteen ja kustannusinflaation osalta. Nämä ovat ratkaisevat teemat, joita tullaan seuraamaan.

Millaisia vaikutuksia sellukartelliepäilyllä?

Metsäyhtiöt ovat olleet Euroopan komission sellukartelliepäilyjen kohteena. Antti Viljakainen ei usko, että kartelliepäilykset näkyisivät heinä-syyskuun tuloksissa.

– Hyvin epäilevästi suhtaudun siihen, että kartelliepäilys vaikuttaisi yhtiöiden jatkuviin liiketoimintoihin sellupuolella myöskään loppuvuoden aikana. Tehtaat käy ja sellutonneilla löytyy kyllä ostajat.

– Nähtäväksi jää tuleeko pidemmällä aikavälillä rasittavia tekijöitä, kuten mainehaittoja, jotka voisivat vaikuttaa esimerkiksi sijoittajien luottamukseen. 

Metsä Group ja UPM kertovat osavuosituloksestaan ensi viikolla. 
Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja