Stonehenge saatetaan poistaa Unescon maailmanperintökohteiden listalta

0:48
Katso myös video: Näin talvipäivänseisaus otettiin vastaan vuonna 2019 muinaisella merkkipaikalla.

Englannin Wiltshiressä sijaitseva Stonehenge saattaa menettää asemansa kulttuuriperintökohteena, kertoo The Guardian.

YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco aikoo siirtää kohteen uhanalaisten listalle kulttuuriperintökohteiden listalta, mikäli 1,7 miljardin punnan tietunneli-projekti etenee suunnitellusti.

YK aikoo ottaa uudelleen tarkasteluun myös esimerkiksi Tower of Londonin ja Cornwallin historiallisen kaivosalueen. Myös nämä ovat vaarassa menettää kulttuuriperintöasemansa.

Aiemmin asemansa on menettänyt Liverpool.

Unescon Britannian yksikön puheenjohtaja Chris Blandfordin mukaan Britannian hallitus ei ymmärrä perintökohteiden arvoa. Monia perintökohteita ei Blandfordin mukaan rahoiteta riittävästi.

– Näihin paikkoihin on kansainvälistä kiinnostusta. Ne ovat mitä parhainta kulttuuriperintöä. Nyt kun olemme EU:n ulkopuolella, haluamme silti olla esillä maailmankartalla. Miksi emme käyttäisi Britannian uskomattomia kohteita tähän? Blandford jyrähtää.

Britannian hallitus ei panosta historiallisesti arvokkaisiin kohteisiin

Monet Unescon johtajat ovat arvostelleet Britannian hallitusta siitä, että se ei ole täyttänyt velvoitettaan suojella Liverpoolin viktoriaanista rantaviivaa. Hallitus on toiminnallaan aiheuttanut peruuttamatonta vahinkoa.

Unesco kannustaa eri maiden hallituksia panostamaan kulttuuriperintökohteisiinsa, mutta Britannialla ei ole tällaiseen toimintaan suunnattua hallintoelintä.

Suurinta osaa Britannian maailmanperintökohteista hoitavat paikallisviranomaiset, joiden rahoitus on vähentynyt vuodesta 2010 asti.

Britannian historiallisia kohteita vaalivan järjestön puheenjohtaja Henrietta Billings on todennut Britannian "kävelevän kuin unissaan" tilanteeseen, jossa kulttuuriperintökohteiden asema menetetään.

Tunneli-projekti on ratkaiseva

Stonehenge on esihistoriallinen monumentti ja sen luona vierailee yli miljoona turistia vuosittain. Stonehenge on ollut yksi Unescon tunnetuimpia maailmanperintökohteita.

Jos Stonehengen paikalle tulee vielä tietunneli, se menettää asemansa melko varmasti.

Liikenneministeri Grant Shapps on näyttänyt tunneli-projektille vihreää valoa, vaikka Unesco on varoittanut sen vaarantavan Stonehengen alueen kulttuuriperintökohteena.

Britannian korkeimman oikeuden odotetaan päättävän lähiviikkoina, voiko tiehanke edetä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja