Muinainen inkakaupunki Machu Picchu on saamassa kansainvälisen lentokentän – vastustajat pelkäävät Unescon maailmanperintökohteen tulevaisuuden puolesta

Etelä-Amerikassa Perussa sijaitsevan Machu Picchun inkakaupunkiin rakennetaan kansainvälinen lentokenttä. Kentän vastustajat pelkäävät Unescon maailmanperintökohteen tulevaisuuden puolesta.

Etelä-Amerikassa Perussa sijaitseva inkakaupunki Machu Picchu on nyt jo turistimagneetti ja valtion suosituin vierailukohde.

Perun hallitus on vahvistanut, että uuden kansainvälisen lentokentän työstäminen on alkanut.

Jylhien vuoristojen ympäröimä muinaiskaupunki Machu Picchu tulee kasvattamaan kävijämääräänsä, mikä tarkoittaa myös sen ympärillä olevien muinaisseutujen ruuhkautumista.

Projektilla paljon vastustajia

Chincheron alueelle rakennettava lentokenttä on aiheuttanut paljon vastustusta.

Perulainen taidehistorioitsija Natalia Majluf käynnisti adressin lentokentän vastustamiseksi, sillä hän näki projektin laiminlyövän yhtä maailman tärkeimmistä arkeologisista alueista.

Adressissa vedottiin kasvaviin melu- ja liikennehaittoihin sekä hallitsemattomaan kaupungistumiseen.

Majluf painotti CNN:n haastattelussa, että adressissa ei viitattu pelkästään Machu Picchuun, vaan myös sitä ympäröivään Valle Sagradaan, pyhään laaksoon.

– Ei Machu Picchua voi eristää ympäristöstä. Ne kaikki kuuluvat samaan.

Projekti halutaan jäihin

Kansainväliset ja perulaiset akateemikot sekä paikalliset asukkaat allekirjoittivat adressiin, jotta valtion presidentti Martin Vizcarra laittaisi projektin jäihin.

Cambridgen yliopiston historioitsija Gabriela Ramos on yksi adressin allekirjoittaneista. Hän kertoi CNN:lle huolestuneena, ettei ympäristövaikutuksia ole otettu tarpeeksi huomioon lentokenttäprojektissa.

Hän kyseenalaisti muun muassa jätevesiasian, sillä läheinen Cuzcon kaupunki on kamppaillut kunnollisen viemäriverkoston puutteen kanssa vuosikymmeniä.

Maaperä ei ole suotuisaa lentokentälle

Ramos on myös painottanut, ettei maaperä ole suotuisa lentokentän rakentamiselle.

– Ihmettelen suuresti, kuinka suunnitelmat etenevät kaikista näistä ongelmista huolimatta.

Perun presidentti Vizcarra kuitenkin vaatii, että projekti etenee. Hän kertoi puheessaan toukokuun 23. päivänä, että projektin vaatimat tarpeelliset tutkimukset on otettu huomioon ja selvitetty. Hän vetoaa asiantuntija-arvioihin.

– Ei ole kyse siitä, mitä viranomaiset tai siviilit sanovat vaan siitä, mitä asiantuntijat sanovat. Asiantuntijat ovat tutkineet asiaa päättäväisesti yli 15 vuoden ajan, ja tämä on noussut sopivimmaksi vaihtoehdoksi.

Nykyinen lentokenttä liian pieni

Alueella on tällä hetkellä yksi lentokenttä Cuzcon kaupungissa, mutta pienen kokonsa vuoksi se ei sovellu kansainväliseksi lentokentäksi.

Uusi kenttä mahdollistaa lentoliikenteen suurille lentokoneille ja kentän odotetaan houkuttelevan turistiliikennettä Etelä-Peruun.

Lue myös:

    Uusimmat