Joku kaatoi Robin Hood -elokuvasta tutun vuorivaahteran Britanniassa: Paikallinen pubi tarjoaa muhkeata palkintoa syyllisen löytymiseksi

Britanniassa on viikonloppuna surtu ilkivaltaisesti kaadettua puuvanhusta niin kovasti, että alueesta huolehtiva ympäristönsuojelujärjestö National Trust on pyytänyt ihmisiä pysyttelemään poissa alueelta. 

BBC kertoo, että sadat ihmiset ovat vierailleet maailmankuululla maamerkillä sen jälkeen kun puu kaadettiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

National Trust sanoo alueen olevan nyt suljettu, kun puuta tutkitaan ja alueen turvallisuus varmistetaan.

1800-luvun lopulla istutetusta, Sycamore Gap -nimellä tunnetusta vuorivaahterasta tuli julkkis vuonna 1991, kun se oli mukana elokuvassa Robin Hood – varkaiden ruhtinas. Se myös palkittiin metsänsuojelujärjestö Woodland Trustin Vuoden puu -tittelillä vuonna 2016.

Yksi koko Britannian valokuvatuimmista puista seisoi Hadrianuksen muurin vieressä Northumberlandin kansallispuistossa Pohjois-Englannissa. Hadrianuksen muuri on Unescon maailmanperintökohde.

Northumberlandin poliisi uskoo, että puu kaadettiin tahallaan ja ilkivaltaisesti. Torstaina poliisi kertoi pidättäneensä tapahtuneeseen liittyen 16-vuotiaan pojan, joka sittemmin vapautui takuita vastaan. Perjantaina poliisi tiedotti kuusikymppisen miehen pidätyksestä.

Maailmankuulu paikallinen aarre

Northumbrian poliisin rikoskomisario Rebecca Fenney-Menzies kutsuu puun kaatamista "järjettömäksi tuhoamiseksi", jonka kohteena on ollut maailmankuulu maamerkki ja paikallinen aarre. Hän sanoo tapahtuneesta seuranneen järkytyksen, kauhistuksen ja kiukun olevan oikeutettua.

Poliisi on myös pyytänyt ihmisiltä kaikkia mahdollista tietoa tapauksesta "riippumatta siitä, kuinka pieneltä tai merkityksettömältä se saattaa tuntua". Fenney-Menzies kuitenkin pyytää ihmisiä välttämään spekulointia niin yhteisön kesken kuin sosiaalisessa mediassa.

National Trustin toimintoja alueella johtava Andrew Poad on spekuloinut BBC:llä sen verran, että koska kannosta voi päätellä puun olleen erittäin hyväkuntoinen, siitä voitaisiin saada kasvamaan uusi verso. Woodland Trustin Mark Feather muistuttaa kuitenkin samassa jutussa, että kasvu edes pieneksi puuksi veisi vuosia, ja menetetyn kaltaisen puun kasvu veisi 150–200 vuotta.

Kuin palanen alueen identiteettiä

Brittimedioissa monet ovat muistelleet puuta ja erityisesti paikalliset ovat kertoneet puuhun liittyviä tarinoitaan. Observerin mukaan National Trust on kerännyt puun juurelta talteen muistokiviä, joita ihmiset ovat aiemmin jättäneet rakkaidensa muistoksi.

Tony Gates Northumberlandin kansallispuistosta vastaavasta virastosta kertoo Observerin jutussa ensin luulleensa puun kaatuneen Agnes-myrskyn vuoksi ja ajatelleensa, että ehkä oli puun aika mennä. Parikymmentä minuuttia myöhemmin hän sai tietää, että puu oli kaadettu tahallisesti.

Gates kuvailee puuta osaksi Koillis-Englannin kulttuuri-identiteettiä ja arvelee ihmisten suhtautuvan tapahtuneeseen loukkauksena alueen kulttuuriperintöä kohtaan.

–  Se (puun kaataminen) on lähes kuin veisi palasen paikan identiteetistä, hän sanoo.

Lähellä sijaitseva panimopubi ja majatalo Twice Brewed Inn on kertonut Facebookissa kuittaavansa 1 500 punnan (yli 1  700 euron) baarilaskun sille, joka antaa poliisille syyllisen pidätykseen ja tuomitsemiseen johtavan vinkin.

Lue myös:

    Uusimmat