Venetsia jatkaa maailmanperintökohteiden listalla, vältti joutumisen uhanalaisten kohteiden listalle

Risteilyalus törmäsi pieneen turistilaivaan Venetsiassa 0:56
Katso video: Venetsian kanaalien vedet kirkastuivat turismin tyrehdyttyä koronan vuoksi – paikalle ilmestyi myös kaloja.

Italiassa Venetsian kaupunki saa pitää paikkansa Unescon maailmanperintökohteiden listalla ilman, että sitä määritellään uhanalaiseksi.

Kaupunki on ollut Unescon listalla vuodesta 1987, mutta viime kuussa YK:n alainen organisaatio varoitti siirtävänsä kaupungin uhanalaisten kohteiden luetteloon, jos turismia ei saada muutettua kestävämpään suuntaan.

Venetsia on pitkään kärsinyt yli äyräiden kasvaneesta turismista. Viime kuussa Italian hallinto päätti kieltää suurten risteilyalusten pääsyn kaupungin kanaaleihin. Italian kulttuuriministeri Dario Franceschini kertoi tuolloin, että asiaan vaikutti YK:n kulttuurijärjestön Unescon pyyntö.

Maailmanperintökomitea antoi nyt Italian viranomaisille ensi joulukuuhun asti aikaa raportoida pyrkimyksistään varjella Venetsian ekosysteemiä ja kulttuuriperintöä.

Franceschini oli päätöksestä mielissään mutta painotti, että Venetsia vaatii edelleen huomiota ja kestävän kehityksen polkua tarvitaan. Pääministeri Mario Draghi kertoi niin ikään olevansa linjaukseen erittäin tyytyväinen.

Risteilyaluskiellon puolesta on kampanjoitu jo vuosien ajan. Sitä kannattavien mielestä alukset aiheuttavat suuria aaltoja, jotka vahingoittavat kaupungin perustuksia ja haittaavat laguunin herkkää ekosysteemiä.

Jatkossa suuret alukset ohjataan teolliseen satamaan, kun taas pienet, korkeintaan noin 200 hengen alukset voivat edelleen kulkea kaupungin ytimeen.

Lue myös:

    Uusimmat