Ilmarisen sijoitusten tuotto romahti kahdeksan prosenttia pakkaselle – MTV Uutiset seuraa tulospäivää

Talousnäkymät tällä hetkellä hyvin ristiriitaisia näkökulmasta riippuen – näin tilannetta arvioi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju 9:12
Talousnäkymät tällä hetkellä hyvin ristiriitaisia näkökulman mukaan – näin tilannetta arvioi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju

Useat suomalaisyritykset julkistavat tänään tuloksensa. MTV Uutiset seuraa tulosjulkistuksia tässä artikkelissa. 

Ilmarinen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi-syyskuussa –8,0 prosenttia. Sijoitusten markkina-arvo laski 55,8 miljardiin euroon 60,8 miljardista eurosta.

Ilmarisen mukaan syynä heikkoon sijoitussalkun tuottoon olivat osakekurssien lasku ja korkojen nousu.

Myös muiden suurimpien työeläkevakuuttajien Kevan ja Varman sijoitukset tuottivat huonosti tammi-syyskuussa. Kevalla sijoitusten tuotto painui 6,4 prosenttia ja Varmalla 4,9 prosenttia miinukselle.

Terrafame

Kaivosyhtiö Terrafamen liiketulos nousi heinä-syyskuussa 18,0 miljoonaan euroon. Vuosi sitten yhtiö teki tappiota 15,7 miljoonaa euroa. Liikevaihto koheni peräti 82 prosenttia vajaaseen 140 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoo, että akkukemikaaliliiketoiminnan liikevaihto nousi alkuvuonna yli kolmannekseen Terrafamen liikevaihdosta. Akkukemikaalien kysyntää lisää sähköautojen nopea yleistyminen.

Keva ja Varma

Työeläkevakuuttajien Kevan ja Varman sijoitukset tuottivat huonosti tammi-syyskuussa. Kevalla sijoitusten tuotto painui 6,4 prosenttia ja Varmalla 4,9 prosenttia miinukselle.

Kevan sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussa 62,2 miljardia euroa, kun se oli viime vuonna vastaavaan aikaan 64,8 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun lopussa 56,4 miljardia euroa.

Sijoitusten tuottoa painoivat erityisesti pörssinoteeratut osakkeet.

Finnair

Lentoyhtiö Finnairin nettotulos oli edelleen tappiollinen kolmannella neljänneksellä eli heinä–syyskuussa, mutta yhtiön vertailukelpoinen liiketulos nousi plussan puolelle 35,2 miljoonaan euroon.

Viime vuonna saman ajanjakson lukema oli 109,1 miljoonaa euroa pakkasen puolella. Koko kuluvan vuoden eli tammi–syyskuun vertailukelpoinen liiketulos oli –181,8 miljoonaa.

Viimeisimmällä neljänneksellä Finnairia on varjostanut poikkeuksellisen korkea polttoaineen hinta, jonka negatiivinen kustannusvaikutus oli noin 125 miljoonaa euroa vertailukauteen verrattuna.

Pörssissä on otettu myönteisesti vastaan lentoyhtiö Finnairin tulos. Finnairin osakekurssi oli Helsingin pörssissä noin kuuden prosentin nousussa puoliltapäivin, vaikka pörssin yleisindeksi olikin miinuksen puolella. Osake kävi kaupaksi 0,43 euron hintaan. Kurssi oli viimeksi yhtä korkealla elokuussa ja kävi tässä välissä 0,34 euron pohjalukemissa syyskuussa.

Stockmann

Stockmannin oikaistu liiketulos putosi heinä-syyskuussa 22,0 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 32,9 miljoonasta eurosta. Liikevaihto sen sijaan nousi 244 miljoonaan euroon 238 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Jari Latvanen kertoo, että tavarataloyksikön oikaistu liiketulos oli positiivinen ja ylitti myynnin kasvun ansiosta edellisvuoden tason. Sen sijaan vaateketju Lindexin tulos ei yltänyt vuoden takaiselle tasolleen.

Tokmanni

Myös halpakauppaketju Tokmannin liikevoitto supistui heinä-syyskuussa 23,5 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 26,1 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kasvoi viisi prosenttia 295 miljoonaan euroon. Toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo, että tulosta painoivat erityisesti kiinteistökulujen kasvu sekä sähkökulujen nousu. 

Metso Outotec

Metso Outotecin liikevoitto kohosi heinä-syyskuussa 192 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 107 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kasvoi 37 prosenttia 1,4 miljardiin euroon. 

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoo, että myyntimäärien kasvu, onnistunut hinnoittelu ja kustannusten hallinta tukivat yhtiön kannattavuutta. Hänen mukaansa tilaukset pysyivät hyvällä tasolla.

Lue myös:

    Uusimmat