STM:n strategiajohtaja Pohjola tehohoidon tilanteesta: "Saattaa jatkua haastavana pitkään"

3:09
Tehohoitopaikat täyttymässä – näin ylikuormitukseen reagoidaan

50 tehohoitopaikan kriittinen raja on ylittynyt.

Koronan takia sairaalahoidossa on tällä hetkellä 317 potilasta, joista tehohoidossa on 51.

STM:n strategiajohtaja Pasi Pohjolan mukaan tehohoidon ammattilaisten arvion mukaan 50 tehohoitopaikkaa on piste, joka pystytään hoitamaan ilman erikoisjärjestelyjä. Sen jälkeen tarvitaan erityistoimia.

Pohjolan mukaan kriittisenä pidetyn rajan ylittymiseen reagoidaan jo aiemmin käytettyjen toimien avulla. Tehohoitopotilaita voidaan siirtää ruuhkaisista sairaaloista muualle, kiireettömiä leikkauksia saatetaan viivyttää sekä tehdä henkilöstöjärjestelyjä. Myös yliopistosairaanhoitopiireillä eskalaatiosuunnitelmia, jos tilanne menee erityisen haastavaksi.

Pohjola kuitenkin muistuttaa, että tehohoitokuormitus ei ole jakautunut tasaisesti jakautunut koko maahan. Se näyttää keskittyvän muun muassa Etelä-Suomeen.

Tilanne tulevaisuudessa epävarma

Pohjolan mukaan, jos nyt ei toimita, tilanne saattaa jatkua haastavana tästäkin eteenpäin.

Esimerkiksi uuden omikronvariantin tarttuuvuudesta ei tällä hetkellä tiedetä, tai millaista tautia se tulee aiheuttmaan. Variantin vaikutuksia haastavaan tilanteeseen pyritään selvittämään.

Pohjolan mukaan olennaista on, että nyt tehdään tarvittavia toimia, jotta saadaan tapausmäärää alaspäin ja sitä kautta sairaala- ja tehohoidon tarvetta laskuun.

Pohjola kertoo, kuinka tehohoidon tarve vaihtelee päivittäin. Välillä se on korkeammalla ja välillä matalammalla tasolla.

– Viime ajat on menty korkeammalla tasolla, Pohjola sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja