Mainos

Steve Bannon sättii Trumpin pojan tapaamista venäläisten kanssa: "Epäisänmaallista, maanpetoksellista, FBI:lle olisi pitänyt ilmoittaa välittömästi"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen päästrategi Steve Bannon kutsuu pian julkaistavassa kirjassa Trumpin pojan toissavuotista tapaamista venäläisten kanssa "epäisänmaalliseksi ja maanpetokselliseksi”.

Uutistoimisto Reuters on saanut nähtäväkseen katkelmia Michael Wolffin kirjasta Fire and Fury: Inside the Trump White House. Trumpin aikaa Valkoisessa talossa ruotiva kirja on määrä julkaista ensi viikolla.

Kirjaa varten on haastateltu muun muassa presidentti Trumpia, Valkoisen talon henkilöstöä sekä presidentin lähipiiriä ja luotettuja.

Steve Bannon viittaa kirjassa esittämällä mielipiteellään tapaukseen, jossa presidentin poika Donald Trump Junior tapasi isänsä kampanjaväen kanssa joukon venäläisiä Trump Towerissa New Yorkissa toissakesänä.

Tuolloin mukana oli muun muassa venäläinen asianajaja, jonka väitetään tarjonneen demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja. Paikalla tapaamisessa oli myös Trumpin vävy Jared Kushner ja tuolloin Trumpin kampanjaa johtanut Paul Manafort.

Bannonin kerrotaan suhtautuneen tapaamiseen skeptisesti sen jälkeen, kun tapaus tuli hänen tietoonsa. 

– Kolme kampanjan keskeistä hahmoa ajattelivat, että oli hyvä ajatus tavata vieraan vallan edustajia Trump Towerissa ja vielä niin, ettei paikalla ollut ainuttakaan (omaa) juristia.

– Vaikka he eivät olisikaan pitäneet toimintaa petoksena tai erittäin pahana juttuna, FBI:lle olisi täytynyt ilmoittaa välittömästi, Bannon sivaltaa kirjassa.

Tapaamista on sittemmin puitu myös osana viranomaisten ja kongressin Venäjä-tutkintaa. Trump on kiistänyt kiivaasti Venäjän sekaantumisen vaaleihin.

Bannonkin sai lopulta lähteä

Steve Bannon toimi Trumpin vaalikampampanjan johtajana loppukesästä 2016 lähtien, Paul Manafortin erottamisen jälkeen. Vaalivoiton jälkeen Bannonista tuli Trumpin strategiapäällikkö.

Manafortia ja tämän liikekumppania Rick Gatesia vastaan nostettiin loppusyksystä raskaat syytteet muun muassa suhmuroinnista ukrainalaisten kanssa, valtionvastaisesta toiminnasta, rahanpesusta ja useista talousrikoksista. Miesten epäillään muun muassa pimittäneen miljoonia dollareita itärahaa Yhdysvaltain viranomaisilta.

Ainakin osa rahoista oli peräisin Ukrainan entiseltä Venäjä-mieliseltä presidentiltä Viktor Janukovitshilta ja tämän puolueelta. Manafort toimi aiemmin Janukovitshin neuvonantajana.

Trump erotti lopulta kiisteltynä hahmona tunnetun Bannonin elokuussa. Bannon tunnetaan vankkana globalisaation vastustajana ja nationalistina. Hänellä on ollut keskeinen rooli myös äärioikeistolaisen Breitbart-sivuston toiminnassa.

2:17

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.