Stanley Cup -voittajalta rajua puhetta hoito-ohjelmasta, johon Patrik Laine menee – "Hirviöitä"

Entinen NHL-maalivahti Scott Darling on kritisoinut kovin sanoin hoito-ohjelmaa, johon Columbus Blue Jacketsin suomalaiskiekkoilija Patrik Laine osallistuu.

Hoito-ohjelma on perustettu vuonna 1996. Se on tarkoitettu pelaajille ja heidän perheilleen auttamaan mielenterveys- ja päihdeongelmissa sekä muissa henkilökohtaisissa vaikeuksissa. 

Laine kertoi sosiaalisessa mediassa, että hänen on asetettava mielenterveytensä ja hyvinvointinsa etusijalle. Suomalainen hyökkääjätähti kirjoitti päätyneensä ratkaisuun tarkan harkinnan ja tukiverkoston kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.

Laine on hoitoa saadessaan Blue Jacketsin toiminnasta sivussa määrittelemättömän ajan. Hoito-ohjelman päättämiseen on saatava siitä vastaavilta henkilöiltä lupa.

Hoito-ohjelmassa pelaajille on tarjolla luottamuksellista apua puhelimitse, ja neuvonantajia on jokaisella liigapaikkakunnalla.

Kovaa tekstiä

Suomalaisista hoito-ohjelmassa on ollut aikoinaan päihteiden käytön vuoksi Jere Karalahti. Viime aikoina siihen ovat osallistuneet esimerkiksi Montreal Canadiensin maalivahti Carey Price, Colorado Avalanchen puolustaja Samuel Girard ja hyökkääjä Valeri Nitshushkin ja Florida Panthersin maalivahti Spencer Knight.

Ohjelmaa on kritisoinut rajusti entinen NHL-maalivahti, Stanley Cupin vuonna 2015 Chicago Blackhawksissa voittanut Scott Darling.

– Jos tarvitsette apua, toimikaa itse. Älkää koskaan kääntykö pelaajayhdistyksen puoleen. Sanon tämän rehellisesti ja toivon, että ymmärrätte. He ovat hirviöitä, yhdysvaltalainen Darling pauhasi What Chaos! -podcastissa.

Darling sanoi ohjelman tarvitsevan ihmisiä, jotka todella haluavat auttaa pelaajia.

– Jos et voi luottaa ihmisiin, jotka yrittävät auttaa sinua, miksi menisit sinne?

Ex-huippumaalivahti väitti ohjelmaan osallistumisen vaaraksi pelaajan sopimuksen mahdollisen purkamisen. 

– Jos kävelet ovesta ulos, NHL voi purkaa sopimuksesi.

NHL:n työehtosopimuksessa ei mainita, että pelaajan sopimus voidaan irtisanoa, jos hän lähtee ohjelmasta. 

Yahoon haastatteleman, nimettömänä pysytelleen pelaaja-agentin mukaan ohjelmasta poistuminen ilman lupaa voisi jossain tapauksissa toimia perusteena sopimuksen purkamiselle. Edessä olisi kuitenkin agentin mukaan "monimutkainen vääntö" osapuolten välillä.

Uusi ohjelma

NHLPA on joka tapauksessa huolehtinut siitä, että mielenterveysongelmiin on apua saatavilla. Se on myös perustanut vastikään uuden First Line -ohjelman, jonka tarkoituksena on tukea pelaajien mielenterveyttä ja kohentaa pelaajien hyvinvointia. 

Entinen NHL-puolustaja Jay Harrison kiteytti ensimmäiseksi askeleeksi puhumisen ja haavoittuvuudensa jakamisen. NHLPA:n hyvinvointi-, muutos- ja suorituskykyasiantuntijana toimiva Harrison huomautti CBC:n mukaan, että on varmasti monia pelaajia, jotka suoriutuvat ammatissaan erittäinkin korkealla tasolla mutta jotka eivät välttämättä voi hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat