Stanley Cup -voittaja sai sydänkohtauksen, isä mukana dramaattisella vieraskiertueella – tämä kaikki tiedetään NHL-yön pelottavasta tapauksesta

4:14
Videolla juttua yön NHL-kierrokselta. Videolla kuvaa Jay Bouwmeesterin lyyhistymisestä.

Suomen aikaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pelattu NHL-kierros sai todella dramaattisen käänteen, kun Anaheim Ducksin ja St. Louis Bluesin välinen ottelu keskeytettiin sydänkohtauksen takia. Ottelua ei myöskään jatkettu.

Mitä tapahtui?

Tapaus johtaa juurensa ottelun ensimmäiseen erään. Ajassa 12.10 vierasjoukkue St. Louis Bluesin puolustaja Jay Bouwmeester koki sydänkohtauksen joukkueensa vaihtopenkin yhteydessä.

Lyyhistyminen näkyi televisiokuvissa. Tilanteessa lähellä olleet Bluesin pelaajat viittoivat nopeasti apua paikalle.

– Onneksi niin meidän kuin Anaheim Ducksin lääkintäjoukot olivat nopeasti paikalla ja he pystyivät vakauttamaan Jayn tilan, Armstrong kiitteli.

Lääkintähenkilökunta antoi Bouwmeesterille ensiapua useiden minuuttien ajan vaihtopenkin yhteydessä. Molempien joukkueiden pelaajat siirtyivät vaihtopenkeiltä jään puolelle.

– En nähnyt mitään. Ainoastaan sen, että kaikki kiirehtivät. Silloin tietää, että jokin on huonosti, kotijoukkue Ducksin maalivahti John Gibson sanoi The Athleticille.

FOX Sports Midwestin kommentaattori Darren Pang kertoi Bouwmeesterin olleen valveilla, kun hänet vietiin pois kaukalosta.

– Hän oli tietoinen ja hänen silmänsä olivat auki, Pang kertoi.

Tausta

Bluesin ja Ducksin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen NHL päätti siirtää ottelun myöhempään ajankohtaan. Uutta aikataulua ei ole vielä kerrottu.

Keskeytyshetkellä peli oli tilanteessa 1-1.

Tapaus sattui ottelussa, jossa Bluesin pelaajien isät olivat paikalla. Ducks-peli oli yksi osa Bluesin järjestämää reissua, jossa pelaajien isät jatkavat Anaheimista matkaa Las Vegasiin.

Jay’n isä Dan matkusti poikansa mukana läheiseen UC Irvinen sairaalaan, joka sijaitsee lyhyen matkan päässä Ducksin kotiareenasta, Honda Centeristä. Bouwmeester vietiin sairaalaan vaihtopenkin yhteydessä tehtyjen hoitotoimenpiteiden jälkeen.

Bluesin joukkueen oli tarkoitus lentää Ducks-ottelun jälkeen Vegasiin, mutta joukkue päätti jäädä tiistai-illaksi Anaheimiin.

Bouwmeester, 36, on yksi ikonisen "kolmen kullan" -kerhon jäsenistä. Hän on voittanut urallaan Stanley Cupin, olympiakultaa ja MM-kultaa. Tämän lisäksi hän on juhlinut World Cupin voittoa kahteen eri otteeseen.

Bouwmeester on edustanut St. Louis Bluesia vuodesta 2013 lähtien. Tämän lisäksi hän on pelannut NHL:ssä Calgary Flamesissa ja Florida Panthersissa.

Bouwmeesterillä on tilillään yhteensä 1241 NHL:n runkosarjaottelua, joissa hänelle on merkattu tehot 88+336=424. Hän juhli Stanley Cupin voittoa viime kesänä Bluesin kanssa.

Historia

FOX Sports Midwestin kommentaattorin Darren Pangin ja Bluesin otteluita radioon selostavan Chris Kerberin mukaan lääkintähenkilökunta käytti defibrillaattoria hoitotoimenpiteiden yhteydessä.

Kyseessä on sydäniskuri (AED), jolla ”sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö, antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku”.

Viimeisen 15 vuoden aikana NHL:ssä on nähty kaksi muuta sydäntoimintaan liittyvää lyyhistymistä.

Vuonna 2005 Detroit Red Wingsiä edustanut tshekkiläispuolustaja Jiri Fischer romahti vaihtopenkille. Red Wingsin oma lääkintäkunta pelasti hänen elämänsä nopealla toiminnallaan. Tämän jälkeen NHL tarkensi säännöksiään, joiden myötä jokaisella seuralla piti olla kotiotteluissaan yksi sydäniskuri vaihtopenkin lähettyvillä sekä yksi hallissa olevassa ambulanssissa.

Vuonna 2014 Dallas Starsissa pelannut kanadalaishyökkääjä Rich Peverley koki Bouwmeesterin tapaan sydämenpysähdyksen. Peverleyn tila vakautui defibrillaattorin käytön jälkeen.

Kyseisen tapauksen jälkeen NHL määräsi, että ottelua isännöivällä kotijoukkueella on oltava kolme lääkäriä vaihtopenkkien läheisyydessä. Näistä ainakin yhdellä pitää olla sydäniskurin käyttöön liittyvä koulutus.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja