Stam1nan laulaja iholle tulevista faneista: "Ihmiset tuntevat, että olemme heidän omaisuuttaan"

Kuka on Stam1na-yhtyeen pahin säätäjä? Entä seksipommi? Laulaja Antti Hyyrynen vastaa kiperiin kysymyksiin. 2:27

Stam1nan kitaristi-laulaja Antti Hyyrynen kertoo, että joutuu toisinaan kohtaamaan ahdistavia tilanteita.

VIDEO: Antti Hyyrynen vastaa bändikavereitaan koskeviin kiperiin kysymyksiin. 

Metalliyhtye Stam1nalla menee kovempaa kuin koskaan. Kevään ja kesän aikana yhtye kiertää Baltian maita, soittaa Japanissa, tekee erikoiskeikan Helsingin Jäähallissa sekä kiertää festivaaleja. Juhannuksen jälkeen yhtye suuntaan studioon työstämään kahdeksatta albumiaan.

Kitaristi-laulaja Antti Hyyrysen mukaan poikkeuksellista tulevassa albumissa on, että se käsittelee henkilökohtaisia teemoja, joita hän on aiemmin sanoituksissaan vältellyt. Levy sai alkunsa Hyyrysen lähipiirissä tapahtuneen kuolemantapauksen jälkeen.

– Se pisti miettimään asioita ja arvoja, omaa historiaa ja sitä, mikä musiikissa puhuttaa. Sitten tuli selkeä ajatus, mistä albumin pitäisi kertoa. Kuolemantapaukset ja muut pistävät asioita perspektiiviin. Joskus asiat vaan ovat niin lähellä.

Lemiläiset kaverukset Antti Hyyrynen, kitaristi Pekka Olkkonen ja rumpali Teppo Velin perustivat Stam1nan vuonna 1996. Kaikki kolme ovat edelleen mukana kokoonpanossa. Vuonna 2005 mukaan liittyi basisti Kai-Pekka Kangasmäki ja vuonna 2009 kosketinsoittaja Emil Lähteenmäki.

Hyyrynen toteaa, että tänä vuonna bändikavereiden seurassa tulee vietettyä ennätyksellisen paljon aikaa. Samojen naamojen tuijottaminen ei kuitenkaan ole koskaan ärsyttänyt.

– Komeita poikia ovat, kyllähän niitä mielellään kyttäilee. Huumorintaju pitää jengin yhdessä, meillä on hyvin samanlaiset ala-arvoiset jutut ja tapa heittää läppää. Suloisia ukkoja, Hyyrynen naurahtaa.

Nousukiito johti masennukseen

Stam1nan ura on ollut nousujohteinen vuonna 2005 julkaistusta esikoisalbumista asti. Hyyrynen kertoo, että vuonna 2006 vauhti yltyi liian kovaksi. Jarrua oli pakko painaa, kun hän sairastui lievään masennukseen.

Masennukseen johtivat Hyyrysen mukaan henkilökohtaiset paineet ja ongelmat sekä liian kova työtahti. Töitä riitti sekä yhtyeen kanssa että Hyyrysen omassa media-alan yrityksessä.

– Joinain päivinä tuntui, että Stam1nan Hyrde ja Antti Hyyrynen, joka oikeasti olen, vähän liikaa yhdistyivät. Oli liikaa vientiä. Työrytmi oli sellainen, että viikonloput oltiin Stam1nan kanssa keikoilla tai studiossa ja arkipäivät hoidin Medialouhoksen yritystoimintaa. Sitten vaan maito paloi pohjaan.


​​​​​​​Stam1na julkaisee syksyllä kahdeksannen albuminsa.

Hyyrynen sai masennukseensa apua lääkkeistä. 12 vuoden takainen kokemus opetti muusikkoa kuuntelemaan itseään ja tunnistamaan omia tunteitaan.

– En aja enää itseäni niin pitkälle. Se oli hyvin opettavainen kokemus 26-vuotiaalle.

Me too -kampanjan myötä seksuaalinen ahdistelu on noussut puheenaiheeksi. Myös miehet ovat kertoneet kokemuksistaan julkisuudessa. Apulannan rumpali Sipe Santapukki kertoi viime viikolla Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa, että häntä käytettiin hyväksi yhtyeen alkuaikoina.

Hyyrynen kertoo, että keikkojen jälkeisissä fanitapaamisissa fyysisen koskemattomuuden rajat ylittyvät helposti. Hän ei kuitenkaan koe, että olisi joutunut uhriksi.

– Jengi tulee iholle. Ihmiset tuntevat, että me olemme heidän omaisuuttaan ja että heillä on oikeus tulla tölvimään ja kertomaan mielipiteitään ja fyysisesti käymään remeleisiin kiinni. En ole kuitenkaan kokenut sitä ongelmaksi.

Hyyrynen on kokenut häirintää myös yöelämässä. Hän on joutunut kehittämään taitoja, joilla pääsee pois ahdistavista tilanteista.

– Kyllähän lähentely ahdistaa, en käy sitä kiistämään. Sen jälkeen, kun bändi tuli julkisuuteen, on ollut haastavia tilanteita ja on joutunut miettimään, mikä on ok.

Lue myös:

    Uusimmat