Mainos

SS: Poliisi ihmettelee: Pelastusliivittömiä venekuntia ja ruorijuoppoa kiinni ennätystahtia

Poliisi, rajavartiosto ja tulli ovat tänä vuonna pysäyttäneet valvonnassaan jopa 125 ruorijuopumuksesta epäiltyä veneilijää. Se on yli 35 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan ja vajaa kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, uutisoi Savon Sanomat.

Paikoin Suomessa poliisi ja muut viranomaiset ovat joutuneet puuttumaan myös tavallista enemmän moottoriveneilijöihin, joilla ei ole veneessään lainkaan pelastusliivejä.

– Esimerkiksi Itä-Suomessa jo tähän mennessä rangaistusvaatimuksia ja rikesakkoja on kirjoitettu vesillä lähes saman verran kuin koko viime kesänä yhteensä, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista sanoo.

Vesiliikennevalvonnan lukuihin vaikuttaa erittäin paljon se, miten paljon poliisi ehtii valvomaan vesillä. Lisäksi vaikutusta on säällä ja yleisellä taloustilanteella eli sillä, miten paljon veneilijöitä ylipäätään on.

Tämän kesän huonot luvut venevalvonnassa tulivat silti viranomaisille yllätyksenä.

– Etenkin liiviasia on ollut aivan retuperällä. Selitykseksi ei riitä, että veneilykausi on vasta aluillaan. Pelastusliivit pitää olla mukana aina vesillä – myös kesän ensimmäisellä veneilykerralla.

Pahkinin mukaan pelastusliivien puuttuminen on erityisen vakavaa onnettomuusriskin vuoksi.

– Suositeltavaa olisi, että avoveneissä liivit olisivat päällä jo lähtiessä. Poliisi toivoo jokaisen vesillä liikkujan miettivän omaa uimataitoaan. Monelle jo muutama kymmenen metriä voi olla liian pitkä matka märissä vaatteissa.

– Nykyiset pelastusliivit ovat hyvänmallisia ja huomaamattomia käyttää. Ne eivät rajoita liikkumista veneestä niin kuin vanhan ajan kellukkeet.

– Monelta hukkumiselta vältyttäisiin, jos pelastusliivit olisivat aina mukana ja niitä myös käytettäisiin, Pahkin sanoo.

Pelastusliivien puuttuminen yleisin ongelma

Viime vuonna viranomaiset puuttuivat 290 vesi-, ilma- tai junaliikennejuopumukseen. Suurin osa tapauksista koski veneilijöitä.

Viime vuoden tammi–kesäkuussa puuttumisia oli 92, kun niitä on tänä vuonna samana ajankohtana ollut 125.

Esimerkiksi Itä-Suomessa poliisi on puhalluttanut 789 veneilijää, joista 13 henkilöä epäillään ruorijuopumuksesta. 231 veneilijällä alkometri näytti yli nollan, mutta alle rangaistavuuden rajan.

Itä-Suomessa poliisi on kirjoittanut jo 37 rangaistusvaatimusta ja 35 rikesakkoa veneilijöille. Yleisimmin ongelmia on ollut pelastusliivien puuttumisessa, muissa varustepuutteissa tai nopeusrajoituksen tai aallonmuodostuskiellon noudattamatta jättämisessä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.