Sputnik V houkuttelee mukaan hämmentäviä toimijoita myös Suomessa – Action-puistoyrittäjä pyrkii mukaan rokotemarkkinoille

2:25
Seitsemän uutiset: Venäläisrokote Sputnik houkuttelee yllättäviä tahoja Suomen rokotemarkkinoille.

Kuumentuneet rokotemarkkinat vetävät puoleensa yrityksiä laidasta laitaan. Erityisesti venäläiseen Sputnik V -rokotteeseen yhdistyy nyt yllättäviä yrittäjiä, jotka haluaisivat maahantuoda tai jopa valmistaa venäläisrokotetta Suomessa. Suomen Lääketeollisuus ry suhtautuu ilmiöön varsin skeptisesti. 

Rokotekauppa käy nyt kulisseissa todella kovilla kierroksilla. Venäläistä Sputnik V -rokotetta haluaisivat maahantuoda tai valmistaa monelaiset yritykset, sillä kysyntää ilmiselvästi olisi. Yksi niistä on Juniikki Oy. Yhtiön toimitusjohtajan Jukka Toivasen mukaan venäläiset ottivat häneen yhteyttä helmikuussa.

Keskustelun aiheena oli laboratorioiden etsiminen Sputnikia varten.  

Erikoinen puhelu venäläisten kanssa 

– Ihan ensin otti yhteyttä rahaston johtaja, sen rahaston nimi on Russian Direct investment Fund, semmoinen kaveri kun Kirill Dmitriev. Se otti yhteyttä silloin, olisiko ollut helmikuun alkupuolella, ja tarkoituksena oli löytää sopivia labroja, joissa voisi valmistaa tätä kyseistä rokotetta, Toivanen muistelee. 

– Olen käynyt neuvotteluita Orionin ja Bayerin kanssa asiasta toistaiseksi tuloksettomasti. Tällä hetkellä sopivien tuotantolaitosten löytämiseksi neuvotteluita käydään Latviassa, Liettuassa sekä Vietnamissa olevien sopivien laboratorioiden kanssa, Toivanen kertoo.

– Tietysti EMA:n myyntilupa vaaditaan, mutta tarkoituksena on valmistaa mahdollisimman paljon kyseistä rokotetta, sillä niitä odottaa ilman EU-aluetta ainakin 34 muuta maata.

Toivasen mukaan venäläiset ottivat häneen yhteyttä siis jo selvästi ennen, kuin Venäjän duuman ylähuoneen puhemies Valentina Matvienko keskusteli presidentti Tarja Halosen kanssa. Halonen ja Matvienko keskustelivat viime torstaina, ja tuon puhelun aikana Matvienko tarjosi rokotteen valmistusteknologiaa Suomelle. 

Action-puistohanke ja velkomustuomioita

Venäläisten yhteydenoton Juniikkiin ja Toivaseen tekee merkilliseksi se, että kyseessä ei ole lääketeollisuuteen profiloitunut toimija. Toivasen yritysrypäs on tuottanut muun muassa Visulahden Xon-puiston nimellä toimivaa action-huvipuistoa, josta löytyy esimerkiksi jättitrampoliineja, benji-hyppyä sekä sumopainia. 

Toivasen yritysryppään toinen yritys Desipio Oy löytyy puolestaan yritysten protestilistalta. 

Tyypillisesti protestilistalle päätyvät merkinnät saatavista ovat olleet perinnässä jo kuukausia, minkä vuoksi protestilistan merkinnöistä voidaan päätellä yrityksellä olevan jonkin asteisia maksuhäiriöitä. Desipio Oy:n protestit ja velkomustuomiot ovat vuodelta 2020 ja ovat yhteissummaltaan merkittäviä. Velkomustuomoita on yhteensä yli 55 000 euron arvosta. 

Jutunteon jälkeen Toivanen vakuuttaa kuitenkin MTV Uutisille maksaneensa jo velat pois. 

Suomen Asiakastiedon mukaan Desipio Oy:llä on taustallaan oikeusistuimesta langetettu noin 11 000 euron suuruinen velkomustuomio. Tuomio on yksipuolinen, eli se on langetettu toisen osapuolen ollessa passiivinen. Tuomion jälkeen saatava on suoritettu noin kahdeksan kuukautta myöhemmin.

Tämän lisäksi Desipio Oy:llä on viime vuoden helmikuulta perintätoimiston vireille panema yksityisoikeudellinen trattaprotesti noin 29 000 euron saatavasta, mikä tarkoittaa saatavan perintää useiden perintäyritysten jälkeen luottotietojen menetyksen uhalla. Suomen Asiakastiedon mukaan suoritus saattaa olla myöhemmin maksettu, mutta siitä heillä ei ole tietoa sillä joko velkojan tai velallisen itsensä pitäisi oma-aloitteisesti raportoida maksusta Suomen Asiakastiedolle.

– Ainut merkintä mikä Desipiolla eli Xon-puistolla on, niin on Perintätoimisto Kontion trattaprotesti. Sekin johtui väärästä laskutusosoitteesta. Reilu vuosi sitten laskut oli lähetetty kesärespaan, Jukka Toivanen toteaa MTV Uutisille ja vakuuttaa että laskut on jo maksettu. 

Sama venäläinen sijoitusyhtiö solmi Italian sopimuksen

Uutistoimisto Bloombergin mukaan rokotevalmistuksesta on eilisiltana tehty tuotantosopimus Italian Milanoon. Tuotanto aiotaan aloittaa kesäkuussa. Kyseessä on Sputnikin ensimmäinen valmistussopimus EU-alueella. 

Sopijaosapuoli on Venäjän valtion omistaman sijoitusyhtiön Russian Direct Investment Fundin johtaja Kirill Dmitriev. Toivasen mukaan saman niminen henkilö lähestyi siis myös häntä. 

Lääketeollisuus ry: Ei kuka tahansa voi tuoda maahan lääkkeitä

Suomen Lääketeollisuus ry suhtautuu hankkeeseen varsin skeptisesti.

– Meillä on hyvin säädelty ympäristö Euroopassa ja Suomessa, että kuka tahansa ei voi tuoda maahan lääkkeitä, eikä lähteä ihan tuosta noin vaan niitä valmistamaan. Siinä on tietyt pelisäännöt, joilla lähdetään liikenteeseen, toteaa toimitusjohtaja Sanna Lauslahti Suomen Lääketeollisuus ry:stä.

Lauslahti kertoo, että järjestöön ottaa säännöllisesti yhteyttä yrityksiä ja toimijoita, joilla on väärä käsitys siitä kuinka lääkemarkkinoille pääsee. Lauslahden mukaan monet toimijat eivät todellisuudessa ymmärrä, kuinka kovia vaatimuksia lääkeaineiden maahantuontiin ja valmistukseen kohdistuu. 

* Juttua päivitetty 19.3. klo 16.03 ja lisätty Suomen Asiakastiedolta saadut tiedot yrityksen taloudesta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja