SPR:n viestintäjohtaja: Ukrainan kriisi muistuttaa Jugoslaviasta

Kokemuksella: Hannu-Pekka Laiho

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho sanoo, että tilanne Ukrainassa voi johtaa humanitääriseen kriisiin, joka taas voi aiheuttaa kriisin leviämisen koko Eurooppaa koskevaksi.

Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho seuraa huolestuneena Ukrainan tilannetta. Talvi on tuloillaan, eikä Itä-Ukrainassa ole lämmitystä tai sähköä. Laiho uskoo, että tulevina viikkoina ja kuukausina tullaan näkemään ja kuulemaan järkyttäviä kuvia ja uutisia, jotka kertovat tavallisten ihmisten kärsimyksestä Ukrainassa. Hän sanoo, että ellei ratkaisuun päästä, on mahdollista, että kriisi voi laajeta suuremmaksi.

– Hyvin paljon sellaisia piirteitä, mitkä muistuttavat Jugoslavian hajoamisesta. Jos ajatellaan Ukrainan sisäisiä jännitteitä, ja sitten Venäjän rooli naapurissa. Ei se mahdotonta ole, että se (kriisi) hyvinkin paljon laajenee siitä. Juuri se takia, että tilanne näyttää menevän vaikeammaksi, tällä humanitäärisellakin puolella.

Laihosta tuntuu, että tilanne Ukrainassa ei laukea, vaan jännitys säilyy ja lisääntyy. Jännityksen lisääntymisessä myös uutisoinnilla on roolinsa. Laiho sanoo, että Ukrainasta uutisoitaessa ylilyöntejä tulee lännestä ja Venäjältä. Poliitikot antavat lausuntoja, jotka ovat tarkoitettu pääasiassa kotimaan yleisölle. Hän pohtii, ettei aina muisteta ajatella mihin tilanteet voivat äityä, jos toinen puoli sanoo jotain, mitä ei saa peruttua, tai mihin toinen osapuoli vastaa tiukasti.

– Edustan sitä koulukuntaa, että pitäisi vähän laajemmin harkita mihin ne kannanotot ja otsikot ja asiat johtavat.

Laiho toteaa, että maailmassa on paljon vaikeita asioita, joihin tarttuminen voi tuntua vaikealta. Hän sanoo, että toisaalta Suomessakin voi nähdä, että ihmiset välittävät siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Hänen mukaansa tavallisten kansalaisten vaatimuksella inhimillisyyden ja humaaniuden puolesta voi olla ratkaiseva rooli vaikeiden kriisien ja poliittisten jännitteiden laukeamisessa.

– Vaikka maailma näyttää välillä synkältä, niin kyllä tosiasiat pitää tuoda esille. Tietysti pitää tuoda myös hyvät asiat esille, mutta ei pidä vaieta vaikeistakaan asioista.

Millaisia asioita Hannu-Pekka Laiho kertoi kymmenen vuoden takaisesta tsunamista? Mitä hänellä oli sanottavana Lähi-Idän tilanteesta? Entä ebolasta? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja