Ulkoministeri Valtonen: Kremlin ystävät ovat vähissä YK:ssa – "Tässä sodassa syyllinen on Venäjä"

Venäjällä on loppujen lopuksi melko vähän ystäviä, toteaa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) YK:n yleiskokouksesta New Yorkista. Valtosen mukaan niin kutsutussa globaalissa etelässä nähdään Venäjän rooli Ukrainan sodassa pikemminkin kielteisenä kuin sitä kautta, miten Venäjä itse esittää omaa tarinaansa.

Globaalilla etelällä tarkoitetaan yleisesti maita, joissa on matalampi elintaso.

– Tietenkin on vielä heitä, jotka ovat vankemmin Venäjän laidalla, mutta aika vähän heitä lopulta on, ministeri Valtonen sanoo.

EU:n ulkoministerit pitivät maanantaina epävirallisen kokouksen, jossa Valtosen mukaan pohdittiin muun muassa EU-maista köyhempiin maihin ja esimerkiksi Afrikan maihin annettavaa viestiä. 

Yleiskokous antaa EU-maiden edustajille mahdollisuuden tavata kasvokkain eri maiden kollegojaan eri puolilta maailmaa. 

– Venäjän toiminta ei pelkästään haittaa ihmisten elämää Ukrainassa vaan myös laajemmin, kun he vaikeuttavat viljatoimituksia ja sitä kautta heikentävät ruokaturvaa ympäri maailmaa, Valtonen avaa EU-maiden korostamaa viestiä.

Valtonen pitää YK:n turvallisuusneuvoston tilannetta surkeana, mutta muistuttaa, että yleiskokous on selvin luvuin aiemmin tuominnut Venäjän aloittaman sodan. 

Ulkoministeri muistuttaa myös, että YK tekee erittäin tärkeää konkreettista työtä esimerkiksi toimittamalla humanitaarista apua.

Voiko sota levitä?

Presidentti Sauli Niinistön lausunnot sodan eskalaation vaarasta ja jopa ydinsodan riskistä nousivat hiljattain otsikoihin Niinistön annettua haastattelun New York Timesille. Niinistö tarkensi maanantaina lausuntojaan New Yorkista käsin muistuttamalla päättäjien ja johtajien vastuusta.

Ulkoministeri Valtonen ei näe suurta eskalaation riskiä tällä hetkellä.

– On selvää, että kun sotaa käydään, aina on riski olemassa, että se johonkin leviää, mutta ei se itsestään tapahdu. On erittäin tärkeää muistaa, että tässä sodassa syyllinen on Venäjä.

– Ukraina tai länsimaat eivät ole tehneet mitään sellaista, joka oikeuttaisi Venäjän toimet Ukrainassa. Kun mietitään provosointia tai syitä eskalaatiolle, niin niitä täytyy hakea Venäjältä.

Lue myös:

    Uusimmat