Mainos

SPR Rami Adhamin tapauksesta: Avustustoiminnassa huijaaminen vaarantaa ihmisiä kohdemaassa

10:58

Konfliktien uhrien auttaminen on käynyt entistä vaarallisemmaksi viime vuosina. Epärehellinen toiminta vaarantaa avustustyöntekijät avustuskohteessa, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi MTV Uutisten Uutisextra-ohjelmassa. (MTV3 la 22.10. klo 19.10.)

Leluja Suomesta Syyriaan vieneen Rami Adhamin toiminnasta on noussut esiin useita kyseenalaisia seikkoja, joita on tuonut esiin Helsingin Sanomat. Adham itse on kiistänyt epäilyt, mutta toiminta uhkaa heittää varjoa avustustoiminnan ylle.

– Jos tässä (Adhamin) tapauksessa on käytetty toisten ihmisten jo ennestään hädänalaista asemaa, niin meidän muiden toimijoiden pitää hyvin selkeästi näyttää miten me työskentelemme, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

Toiminta ei aiheuta pettymystä ja epäilyjä vain Suomessa. Löövin mukaan epärehellisyys on vaaraksi ihmisille myös avustuskohteessa.

Petturit vaarantavat auttajat

– Jos siellä, tässä tapauksessa Syyriassa, tulee avunsaajille sellainen käsitys, että ei se apu tulekaan tänne kaikki, vaan ihmiset jotka esiintyvät avustustyöntekijöinä, että siinä (joukossa) on pettureita jotka hyötyvät meidän kustannuksella, niin tällainen alkaa olla vaarallista niille jotka tekevät avustustyötä.

Punaisella Ristillä ja Punaisella Puolikuulla on yleisesti ottaen luotettava maine maailmalla.

Avustusten saamiseksi sitä tarvitseville on työläs prosessi. On saatava suostumus konfliktin osapuolilta, ja silti voi tulla eteen tilanteita esimerkiksi tiesuluilla, missä joudutaan vielä neuvottelemaan ja kertomaan mistä on kyse. Luottamus pitää ansaita.

"Muiden pitää nähdä puolueettomuus"

– Olemme tarkkoja siitä, että toimimme kuten olemme luvanneet ja että autamme kaikkia sodan uhreja. Ei saa sanoa että on puolueeton, pitää olla puolueeton, ja muiden pitää nähdä teot puolueettomina, silloin sillä on suojaa (avustustyöntekijöille), Löövi määrittelee. 

Syyria on vaarallinen paikka avustusjärjestöille. Viisi ja puoli vuotta kestänen konfliktin aikana on kuollut 54 Punaisen Puolikuun työntekijää. 

Rami Adham vieraili perjantaina 21.10. Enbuske Veitola Salminen -ohjelmassa. Tammikuussa hän kertoi loukkaantumisestaan MTV3:n Huomenta Suomessa.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


10:29

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.