Mainos

SPR:n avustustyöntekijä Itä-Ghoutan hädästä MTV:lle: "Ihmisillä ei ole ruokaa tai lääkkeitä, vapaaehtoisiakin loukkaantunut"

2:00

Syyrian Itä-Ghoutan tilanne on painajaismainen, sillä SPR:n avustustyöntekijän mukaan tällä hetkellä humanitaarista apua ei voida edes toimittaa pommitusten ollessa käynnissä.

Pommitetut sairaalat eivät pysty auttamaan enää haavoittuneita ja pommituksissa on kuollut pelkästään viime päivien aikana useita satoja ihmisiä, kertoo SPR:n avustustyöntekijä Päivi Hurttia. Hurttia on ollut maassa nyt noin vuoden ja nähnyt, mitä pommitukset ovat tehneet Syyrialle.

– Tilanne on toki rauhoittunut monessa paikkaa, mutta esimerkiksi Turkin rajalla tilanne on levoton, toinen kuuma piste on tämä Itä-Ghoutan alue. On hyvä muistaa, että vaikka rauha tulisi huomenna, avuntarve ei lopu vaan kasvaa entisestään, Hurttia kommentoi.

Pommitukset estävät auttamisen

Hurttian mukaan alueen kriisiä ei voi kuvailla enää sen nykytilannetta pahemmaksi.

– Ihmiset ovat eläneet puutteessa kuukausia. Täällä ei ole ruokaa, ei lääkkeitä eikä terveydenhuoltoa, koska sairaaloita on pommitettu. Kun koko ajan pommitetaan, ilmapiiri on pelokas ja hysteerinen, ei voi olla varma, pysyykö hengissä. En voi keksiä hirveämpää kuin tämä.

Hurttia kertoo, että avustustyöntekijät eivät ole päässeet viemään avustustarvikkeita alueella asuvalle 400 000 ihmiselle.

– Jotta apua voitaisiin viedä, taisteluiden tulee tauota. Onnistuimme viemään viimeksi viime viikolla apua, jolloin avustustarvikkeita jaettiin 1 440 perheelle. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista.

Avustustyöntekijöitäkin loukkaantunut pommituksissa

Hurttian mukaan alueella on tällä hetkellä muutamia avustustyöntekijöitä, jotka toimivat pääasiassa ensiavun tehtävissä. Alueella oleskelu on kuitenkin avustustyöntekijöille äärimmäisen vaarallista.

– Jokin aika sitten muutama avustustyöntekijä loukkaantui, kun siellä oli osunut liian lähelle.

Vakavasta sotatilasta huolimatta syyrialaisten keskuudessa elää toivo sodan päättymisestä, Hurttia kertoo. Hän kuvailee syyrialaisia sitkeiksi.

– Ihmisillä on suunnaton uskon ja toivon voima. Rauhaa kovasti toivotaan. Syyrialaiset ovat sitkeitä yrittämään ja tukemaan toisiaan, vaikka eri puolten välillä on pahaa puhetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.