SPEK: Asuntopalot ovat erittäin rajuja

Viime perjantaina syttyneen ja viiden nuoren hengen vieneen Naantalin asuntopalon syy on yhä epäselvä. Turmasta pelastuneet nuoret ovat kertoneet, että asunnossa vietettiin rauhallista iltaa eikä saunaa tai takkaa ollut sytytetty.

Silti talo paloi täysin vain muutamassa minuutissa, eivätkä kaikki ehtineet ulos.

Suomen Pelastusalan Keskusliiton johtaja Matti Orrainen ei halua ottaa minkäänlaista kantaa Naantalin palon syttymissyihin, mutta huomauttaa, että asuntopalot ovat tavallisesti rajuja.

- Meillä on asunnoissa niin paljon irtaisimistoa ja muuta palavaa materiaalia, että tulipalon leimahtaminen voi kestää vain muutamia minuutteja. Tämän verran on aikaa myös pelastautumiseen, Orrainen sanoo aamun Huomenta Suomessa.

Orraisen mukaan esimerkiksi seinämateriaalit eivät ole oleellisia tekijöitä asuntopaloissa, ainakaan silloin kun syttymissyy ei ole rakenteiden sisällä.

- On asunto sitten kivi- tai puurakenteinen, asunnoissa on riittävästi palokuormaa vaaralliseen tulipaloon. Kun irtaimisto syttyy, muodostuu savua ja asunnon lämpötila kohoaa. Savu ja lämpö nousevat nopeasti kattoon ja leviävät kaikkialle asuntoon. Tämä tapahtuu hyvin nopeasti.

Palo on voinut kehittyä pitkälle

Naantalissa palokunta oli paikalla kuudessa minuutissa hälytyksen saamisesta. Pelastuslaitoksen mukaan talo oli jo silloin aivan tulessa, eikä mitään ollut enää tehtävissä.

- Palokuolemia on tutkittu Suomessa vuosina 2005, 2007 ja 2008. Valitettavan useasti talo on palokunnan saapuessa paikalle jo täyden palamisen vaiheessa. Tulipalo on voinut kehittyä melko pitkälle siinä vaiheessa, kun se vasta havaitaan ja siitä ilmoitetaan. Siihen menee useita minuutteja, ennen kuin palokunta ehtii paikalle, Orrainen sanoo.

Naantalissa asunnossa oli nuoria ihmisiä, eikä mistään rajuista juhlista ollut todennäköisesti kyse. Orraisen mukaan palo on mahdollisesti päässyt kehittymään pitkälle ennen lieskahdusvaihetta.

- Tulipalotilanteessa asunnon lämpötila nousee 700-800 asteeseen. Silloin on erittäin vaikea poistua asunnosta.

Sprinklerit olisivat tehokkaimpia

SPEK:in johtaja Matti Orraisen mielestä parhaita keinoja ehkäistä asuntopaloja ovat neuvonta ja valistaminen. Viime vuonna oli kuitenkin 4 500 rakennuspaloa, joista osa kehittyi vaarallisiksi, ihmishenkiä vaativiksi paloiksi.

- Neuvonnan lisäksi Suomessa on tehty paljon. Palovaroittimet on tehty pakollisiksi ja on kehitetty sähköverkkoon kytkettäviä palohälyttimiä uudisrakennuksiin, on itsestään sammuvia savukkeita, mutta olemme myös havainneet, että useimmiten palokuoleman uhrin toimintakyvyssä on ollut rajoitteita. Uhri on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena, ikääntynyt, dementikko tai lääkityksessä tai huumeissa, eli uhri ei ole osannut toimia oikein palon sattuessa.

Orrainen sanoo, että tutkimusten mukaan voi todeta, että automaattinen sammutuslaitteisto olisi tehokkain tapa ehkäistä tulipaloja.

- Ihmiset ikääntyvät ja haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään. Ikääntymiseen liittyy sekä erehdykset, unohdukset että sairaudet, joten tulipalojen riski kasvaa. Olisi järkevää suojata asuinrakennuksia asuntosprinklauksella henkilöturvallisuuden parantamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat