Mainos

STT: Venäläistaustainen Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aihe – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on ollut vuosia Supon tarkkailussa

Osakeyhtiö Airiston Helmi on ollut STT:n tietojen mukaan Puolustusvoimien huolen aihe. Helsingin Sanomat kertoo nimettömään sotilaslähteeseen viitaten, että Supo on tarkkaillut Airiston Helmeä vuosia.

Iltalehti on kertonut aiemmin, että venäläistaustainen kiinteistöalan yritys on hankkinut saaria ja kiinteistöjä läheltä Puolustusvoimien kohteita.

Keskusrikospoliisi (KRP) on tehnyt tänään mittavan poliisioperaation Turun saaristossa ja kertonut sen liittyvän talousrikostutkintaan. KRP ei ole vahvistanut, mistä yrityksestä on kyse. Poliisioperaatio oli kuitenkin käynnissä juuri Airiston Helmi Oy:n kiinteistöllä Paraisilla.

Poliisioperaatiossa tänään tehtiin kiinniottoja ja takavarikkoja yhtiön noin 10 eri kohteessa Turun saaristossa. Myös Puolustusvoimat kertoi antaneensa virka-apua.

Helsingin Sanomat kertoi kuitenkin tänä iltana nimettömään sotilaslähteeseen viitaten, ettei kyse olisi vain virka-avusta, vaan Puolustusvoimat ja Supo ovat tarkkailleet Airiston Helmeä jo vuosia. Lehden haastatteleman Puolustusvoimien upseerin mukaan ”ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Sami Nurmi kiisti Puolustusvoimien seurannan Helsingin Sanomille. STT:lle Nurmi vastasi kysymykseen seurannasta toistamalla Puolustusvoimien antaneen virka-apua.

Airiston Helmen saarikaupat herättäneet huomiota 

Airiston Helmi -yhtiö toimii rekisteritietojen mukaan kiinteistöhallinnon alalla. Viime vuosina yhtiö on raportoinut tappiollisista tuloksista, selviää julkisista rekisteritiedoista. Esimerkiksi viime vuonna yhtiön ilmoittama tappio oli tilinpäätöstietojen mukaan yli 300 000 euroa.

Tammikuussa 2016 Yle kertoi, että Airiston Helmi oli rakennuttanut useita helikopteriliikenteelle tarkoitettuja laskeutumisalustoja yhtiön omistamille manner- ja saarikiinteistöille Paraisille sekä ulkosaaristossa Turun edustalla. Ylen mukaan Paraisten Ybbersnäsissä sijaitsevalle kiinteistölle oli myönnetty laskeutumispaikkalupa Moskovassa asuvan omistajan yksityisen ja tilapäisen lentotoiminnan käyttöön.

Myös yhtiön maakaupat ovat aiheuttaneet huolta. Elokuussa 2015 Iltalehti uutisoi, että Airiston Helmen saaria sijaitsee Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta keskeisten syvävesiväylien varrella Turun ja Naantalin edustalla. Artikkelissa kerrottiin saaresta, jonka rantaviivaan oli rakennettu massiivisia laitureita. Asiaan kiinnitti tuolloin huomiota myös presidentti Sauli Niinistö, Iltalehti kertoi.

Ainakin tammikuussa 2015 Iltalehti myös kertoi, että Airiston Helmi oli hankkinut omistukseensa Merivoimien aluskalustoa Puolustusvoimien poistomyynnistä. Lehti kertoi artikkelissa kahdesta tällaisesta aluksesta.

STT tavoitteli lauantaina tuloksetta Airiston Helmen hallituksen jäsentä, varajäsentä ja tilintarkastajaa.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja