Sotilasasiantuntija Martti J. Kari Suomen asemasta maailmassa: "Olemme karhun naapurissa – uhka on aina tullut idästä"

3:23
Martti J. Karin mukaan suomalaiset tietävät, mistä uhka tulee – "Se on geneettisessä perimässä".

MTV Uutiset tavoitti pääesikunnan entisen apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Karin Linnan juhlista kommentoimaan tunnesidettään Ukrainaan sekä näkemystään Suomen asemasta maailmassa.

Kari toteaa suorasukaisesti, ettei Suomen asema ole muuttumassa mihinkään, mutta omasta turvallisuudestaan Suomen on aina tultava huolehtimaan.

– Olemme aina karhun naapurissa. Meillä tulee aina olemaan 1300 kilometriä rajaa Venäjän kanssa.

Suomen turvallisuus on entistäkin paremmin turvattu, kun Suomen Nato-jäsenyys astuu voimaan. Silti Karista on hyvä muistaa seuraava.  

– Uhka Suomeen on tullut idästä 800–900 vuotta. Se on se, mikä on suomalaisten geneettisessä perimässä. Tiedämme, mistä uhka tulee ja nyt uskallamme sanoa sen ääneen. Aikaisemmin sitä vain hyssyteltiin.

Hyssyttelyllä Kari viittaa YYA-ajan Venäjä-mielisistä puheista tämän vuoden helmikuuhun, jolloin vielä puhuttiin "turvallisesti" muuttuneesta turvallisuusympäristöstä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

3:05
Suomi voi ottaa opiksi Ukrainan sodasta: "Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan"

"Silloin rakastuin Ukrainaan" – avunannosta ruusuja suomalaisille

Kari kertoo, että hänen suhteensa Ukrainaan alkoi jo kauan sitten.

– Olin ensimmäisen kerran työkomennuksella Ukrainassa vuonna 1987. Silloin ymmärsin, että ukrainalaiset eivät ole neuvostoliittolaisia eivätkä venäläisiä, ukrainalaiset ovat eurooppalaisia. Silloin rakastuin Ukrainaan.

Tuon jälkeen Kari palveli Ukrainassa puolustusasiamiehenä kolmen vuoden ajan ja taas keväällä 2020 maan tiedustelupalvelussa strategisena neuvonantajana. Nykyisin Martti J. Kari toimii Jyväskylän yliopiston työelämäprofessorina.

– Rupesin ymmärtämään enemmän ja enemmän sitä maata. Ukraina haluaa olla länsimaa. Toivon koko sydämestäni, että Ukraina tulee voittamaan tämän sodan.

Karin mielestä suomalaiset ovat reagoineet hyvin Ukrainan avunpyyntöihin ja osoittaneet muutoinkin halunsa tukea sotaan joutunutta kansakuntaa.

– Otamme ukrainalaiset pakolaiset avosylin vastaan, hoidamme työpaikkoja heille, annamme taloudellista- ja aseapua Ukrainalle sekä autamme jälleenrakentamisessa. Ukrainan asia on meidän asiamme.

3:33
Ukraina-avustuskeskuksen avanneet saivat kutsun Linnan juhliin: "Ukraina taistelee meidänkin puolestamme"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja