Sotilaat kyllästyivät: Pitkät työputket johtavat väsymykseen ja aviokriiseihin, meriupseereilla jopa erobuumi – "Ei takin pitäisi rauhan aikana mennä vereen"

Puolustusvoimain komentaja: Haasteet Suomen lähiympäristössä jatkuvat 5:01

Upseeriliitto, päällystöliitto ja aliupseeriliitto vaativat päivitystä laille puolustusvoimien henkilökunnan työajoista.

Puolustusvoimat on uudistamassa voimakkaasti varusmiesten koulutusta. Katso video!

Päällystöliiton puheenjohtaja Jyrki Lukkarisen mukaan sotilaat saattavat joutua viikkojen mittaisiin työputkiin, kun pitkien sotaharjoitusten tai meripalveluksen ympärillä on niin sanottuja varallaoloviikkoja, jolloin sotilaat joutuvat olemaan jatkuvassa valmiudessa töihin lähtemiseen.

Tällä hetkellä ammattisotilaita koskeva työaikalainsäädäntö on peräisin vuodelta 1970. Varsin suppean, A4-paperille mahtuvan lain allekirjoitti presidentti Urho Kekkonen.

– Nykymaailma on intensiivinen ja sotaharjoitukset ovat tiiviitä. Maailma on muuttunut, ja on havaittu että puolustusvoimien henkilökunnalla on jaksamisessa ollut haasteita, Lukkarinen toteaa.

– Jos on perhe ja pieniä lapsia, tulee haasteita arjen yhteensovittamisessa. Lasten harrastukset, hoidot ja iltapäiväkerhot pitää sopia jopa viikkoja etukäteen, Lukkarinen sanoo.

Meriupseereilla jopa avioerobuumi?

Yle kertoi aiheesta uutisoidessaan tilanteen johtaneen meriupseerien parissa jopa avioerobuumiin. Lukkarinen vahvistaa tunnistavansa ilmiön.

– Tunnetusti sotilaselämä tuo haastetta perhe-elämään ja on mahdollisesti osaltaan vaikuttanut avioeroihin. Tunnistan problematiikan sotilaana verrattuna moniin siviilikollegoihini.

Lukkarinen korostaa, ettei ammattisotilailla ole mitään varallaolojärjestelmää vastaan. Pitkät varallaolojaksot eivät kuitenkaan saisi yhdistyä jo valmiiksi viikkojen mittaisiin työputkiin.

Tilanne on Lukkarisen mukaan kriittisin juuri merivoimissa, jossa laivahenkilökunta on tyypillisesti vuorotellen meripalveluksessa ja varalla, jolloin työsidonnaisuus on jatkuvaa.

Kustannuksia arviolta 3,5 miljoonaa euroa

Yleinen työaikalaki on parhaillaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä, mutta sotilaat eivät sen piiriin edelleenkään kuulu.

Lukkarinen korostaa, että sotilaiden työaikalain päivittäminen ei vaarantaisi "isänmaan turvallisuutta missään muodossa".

– Yksi vaihtoehto, jota olemme tuoneet esiin, on että sotaharjoitusten ja meripalveluksen tuntikirjauksia muutettaisiin, jolloin työjakson tuntikertymä olisi suurempi, josta taas syntyisi vastikevapaita.

Mikäli meripalvelus- ja sotilasharjoituspäivien merkinnällistä työaikaa nostettaisiin esimerkiksi neljällä tunnilla, kustannus olisi karkeiden laskelmien mukaan puolustusvoimille yhteensä noin 3,5 miljoonaa euroa.

– Haluamme, että pitkistä työputkista pääsisi palautumaan. Ei takin pitäisi rauhan aikana mennä vereen, Lukkarinen tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat