Pääministeri Orpo tulistui opposition sote-hiillostuksesta: ”Harvemmin noin suoraan syytetään valehtelusta”

Näin oppositio hiillosti pääministeri Orpoa sote-puheista 1:04
Näin pääministeri Orpo ja SDP:n Tytti Tuppurainen ottivat yhteen eduskunnan kyselytunnila

Oppositio hiillosti toista viikkoa peräkkäin pääministeri Petteri Orpoa eduskunnan kyselytunnilla siitä, että Orpo on aiemmin sanonut hoitojonojen pidentyneen ja sote-mallin räjäyttäneen kustannukset.

Oppositio korosti eri asiantuntijoiden olevan toista mieltä pääministerin kanssa näissä sote-kysymyksissä.

Taustalla vaikuttavat kiistat hoitotakuusta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista.

Hallitus päätti kehysriihessä pidentää perusterveydenhuollon kiireetöntä hoitoon pääsyä eli hoitotakuuta kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen säästösyistä sekä sen takia, ettei hoitohenkilökuntaa ole tarpeeksi.

Oppositiosta erityisesti Sdp ja Vasemmistoliitto ovat puolustaneet aiemmin luomaansa hoitotakuuta, kun se THL:n tietojen mukaan on lyhentänyt hoitojonoja.

Viime viikon kyselytunnilla pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi hoitojonojen pidentyneen, mikä suututti oppositiota. Myöhemmin myös keskusta tarttui Orpon viikon takaiseen puheeseen siitä, että sote-malli olisi ”räjäyttänyt kustannukset”.

– Hyvä pääministeri, valtiovarainministeriön virkakunta on virkavastuullaan kertonut valtiovarainvaliokunnalle, että sote-uudistus ja hyvinvointialueet eivät ole syy siihen, miksi kustannukset Suomessa sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat nousseet. Te toteatte täällä toisin, totesitte viime viikolla ja näytätte pitävän kannastanne tiukasti kiinni. Kumpaa pitäisi uskoa, kysyi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) kyselytunnilla.

– Mitäs jos uskoisitte molempia, koska voi olla, että se (sote-malli) ei ole syy siihen, mutta ei se ole myöskään keino ja väline, jolla ne kustannusten nousut saataisiin hillittyä, pääministeri Orpo vastasi.

– Eikö voi myöntää virhettä, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) kysyi välihuudossaan.

Orpo: ”epätarkkuuksia”

Pääministeri Orpo myönsi keskustelun aikana aiempien puheidensa sisältäneen epätarkkuuksia, mutta korosti hoitojonojen yhä olevan pitkiä ja edellisen hallituksen tekemän sote-mallin epäonnistuvan kustannusten hillitsemisessä.

Oppositio ei ollut tyytyväinen pääministerin vastauksiin

– On mahdollista, että tämä kyselytunti jää tämän vaalikauden virstanpylvääksi. Teillä on ollut yli puolituntia aikaa nöyrtyä ja myöntää antaneenne virheellistä tietoa. Joko ylimielisyyttänne tai asiantuntemattomuuttanne olette siitä kieltäytyneet, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) totesi.

Pääministeri Orpo puolestaan tulistui Tuppuraiselle tämän puheista.

– Harvemmin noin suoraa oppositiosta syytetään valehtelusta. Käytin sitä sanaa, koska sitä tarkoititte. Olen vastannut teidän kolmeen kysymykseenne useampaan kertaan ja toivoisin teiltä kuullun ymmärtämisen opettelua. Minä saan olla eri mieltä kuin te, Orpo pamautti ministeriaitiosta.

Valehtelusta suoraan syyttäminen on eduskunnassa lähes tabu, koska sitä ei pidetä vakaana ja arvokkaana käytöksenä, jota kansanedustajilta vaaditaan.

Eduskunnassa käytetään joskus termejä ”muunnellusta totuudesta” tai ”puheesta totuuden vierestä”.

Tänään oppositio ei suoraan käyttänyt valehdella-sanaa, mutta syytti pääministeriä yhä virheellisen tiedon antamisesta eduskunnalle.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat