Mainos

Sotessa linjaus neuvoloiden toiminnasta – valinnanvapaus toteutetaan vaiheittain, hitaimmille maakunnille lisäaikaa hallitukselta

Neuvolat voivat jatkossa toimia joko sote-keskuksessa tai maakunnan omassa liikelaitoksessa. Maakunta päättää tästä. Näin sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) vastatessaan hallituksen puolesta opposition välikysymykseen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudesta.

– Hallituksen ratkaisu, jossa maakunnat saavat päättää neuvolatoiminnan järjestämisestä, on hyvä, sanoi kansanedustaja Pekka Puska keskustan ryhmäpuheenvuorossa.

Puskan mukaan tämä mahdollistaa perhekeskukset, joita valmistellaan parhaillaan monessa maakunnassa neuvolan ympärille.

Keskusta myös uskoo, että hallituksen ehdotus turvaa maakuntien aikatauluongelman valinnanvapauden vaiheittaisella käyttöönotolla.

Myös perussuomalaiset ovat tyytyväisiä siihen, että valinnanvapautta laajennetaan hallitusti. Puolueen mielestä on kuitenkin tärkeää ottaa lausunnot vielä jatkovalmistelussa huomioon niin hyvin kuin mahdollista.

Valinnanvapaus kokonaan vuonna 2019

Rehulan mukaan soten valinnanvapauteen tulee vaiheistus. Pääsääntö on edelleen, että valinnanvapaus tulee voimaan vuoden 2019 alussa.

Hallitus on sopinut, että hitaimmat maakunnat saavat painavista syistä lisäajan valinnanvapauden käyttöönottoon. Pykälät viimeistellään tältä pohjalta.

Rehulan (kesk.) mukaan hallitus haluaa vaiheistuksella varmistaa, että suomalaiset pk-yritykset ja maakunnat pääsevät mukaan tuottamaan sote-palveluita.

Maakunnilla on erilaiset valmiudet toimeenpanna valinnanvapaus.

Rehulan mukaan osa maakunnista aloittaa puoli vuotta etuajassa ja osa puoli vuotta jäljessä. Yksityiskohdat vahvistetaan Rehulan mukaan sitten, kun hallitus antaa esityksensä eduskunnalle.

"Kosmeettinen teko"

Opposition mielestä vaiheistus on kosmeettinen. Se kantaa edelleen huolta siitä, että julkiset terveyskeskuspalvelut aiotaan yhtiöittää ja panna kilpailemaan terveysjättien kanssa markkinoille. Opposition mielestä ehdotus ei myöskään vastaa siihen, miten yhdenvertaiset palvelut toteutuisivat koko maassa.

– Fysioterapiapalveluiden ja neuvoloiden täytyy olla siellä, missä ihmiset niitä tarvitsevat, sanoi Tuula Haatainen (sd.).

Haatainen esitti epäluottamusta hallitukselle.  

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.