Mainos

Soten maratonkokous jatkuu eduskunnassa – epäselvää on, saako perustuslakivaliokunta lausuntonsa valmiiksi tänä iltana

0:48
Perustuslakivaliokunta yrittää tänään sote–maaliin

Sote- ja maakuntauudistuksen kannalta tärkeitä linjauksia odotetaan yhä eduskunnan perustuslakivaliokunnasta. Valiokunta on kokoustanut puolestapäivästä lähtien, mutta sen jäsenet ovat olleet varsin vaitonaisia kokouksen kulusta.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) arvioi päivällä, että perustuslakilausunto voisi valmistua alkuillasta.

– Meillä on odotettavissa pitkä kokous ja paljon vaikeita asioita, Lapintie kertoi.

Kello 17:n aikaan Lapintie ei kuitenkaan osannut sanoa, tuleeko vielä maanantaina valmista. Lapintien mukaan valiokunta aikoo informoida tilanteesta illan aikana.

Tärkeitä linjauksia tiedossa

Perustuslakivaliokunta linjaa lausunnossaan, ovatko sote-esitykset sopusoinnussa perustuslain kanssa ja millaisia muutoksia niihin vielä mahdollisesti tarvitaan.

Sote-uudistus on ehtinyt useaan otteeseen kompastella perustuslaillisiin ongelmiin. Jos perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset ovat myös tällä kertaa mittavia, saattaa sote-uudistus jäädä toteutumatta tälläkin vaalikaudella.

Soten läpivientiin ei ole enää liiaksi aikaa, sillä eduskuntavaalit pidetään kahden kuukauden päästä.

Eduskunnassa kuhinaa

Perustuslakivaliokunnan oven ulkopuolella on päivystänyt pitkin maanantaita suuri joukko toimittajia. Valiokunnan jäsenet ovat kuitenkin olleet niukkasanaisia tauoilla käydessään.

Valiokunta on varannut kokousaikaa kello 20:een asti, mutta kokous voi päättyä jo aiemmin tai jatkua myöhempään.

Kolmen tärkeän sote-mietinnön pakettiin kuuluvat valinnanvapauslaki, tuottajalaki sekä niin sanottu soten emolaki, jossa säädetään muun muassa maakuntien perustamisesta. Perustuslakivaliokunnalta odotetaan näistä esityksistä yhtä lausuntoa.

Lausunto etenee valmistuttuaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka laatii varsinaiset mietinnöt keskeisistä sote-laeista. Jos valiokuntakäsittely ehditään viedä loppuun tällä vaalikaudella, mietinnöt etenevät suureen saliin päätettäviksi.

Useiden medioiden mukaan perustuslakivaliokunnan lausuntoon olisi tulossa niin sanottuja ponsia. Niiden vaativuudesta riippuu, ehditäänkö muutokset tehdä ennen kuin aika loppuu vaalien alla kesken.

Valtiosääntöoppineet näkivät ongelmia

Valtiosääntöoikeuden professorit Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta ja Juha Lavapuro Turun yliopistosta arvioivat tammikuussa STT:lle, että kokonaisuudessa on edelleen samoja ongelmia, jotka perustuslakivaliokunta antoi kesällä lausunnossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjattavaksi. Erityinen huolenaihe oli heidän mielestään paljon palveluita tarvitsevien ihmisten aseman heikentyminen.

Professorit näkivät ongelmia muun muassa EU-notifioinnin tekemättä jättämisessä, asiakassuunnitelmassa ja integraation toteutumisessa. Yksi uudistuksen perustavoite alun perin oli, että sosiaali- ja terveyspalveluiden ympärille muodostuu hoitoketjuja.

– Laivan runko vuotaa useasta kohdasta. Jos se olisi vain yksi kohta, se voitaisiin ehkä tilkitä, mutta kun se vuotaa niin monesta kohdasta, Ojanen sanoi.

Häntä arvelutti myös se, että 18 maakunnan mallia viedään eteenpäin siitä huolimatta, että useiden asiantuntijoiden mielestä kaikki 18 maakuntaa eivät kykene selviytymään riittävien palveluiden järjestämisestä.

Ojanen ja Lavapuro puhuivat kuitenkin vain omista näkemyksistään, perustuslakivaliokunnan päätöksiin he eivät ottaneet kantaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja