Sote-uudistus voi lisätä kustannuksia

Valinnanvapauslainsäädännön toteuttamisessa on uhkana kustannusten lisääntyminen, sanoo THL:n johtava asiantuntija Maijaliisa Junnila.

Hänen mukaansa kustannukset voivat kasvaa, sillä ihmiset saattavat valinnanvapauden lisääntymisen myötä käyttää entistä pienempiin vaivoihin terveydenhuollon palveluita. Näin on käynyt esimerkiksi Ruotsissa.

– Se on ollut myös aina vanha totuus, että jos kiertää tarpeeksi monta lääkäriä, joku lääkäri päättää leikata. Valinnanvapauden myötä toteutuu entistä paremmin se, että saat haluamasi hoidon kun käyt tarpeeksi monessa paikassa, Junnila sanoo.

Junnilan mukaan myönteinen asia on kuitenkin se, että valinnanvapaus lyhentänee terveydenhuollon jonoja.

– Kaikissa maissa keskeisenä pontimena valinnanvapauden lisäämisessä on se, että hoitoon pääsyä pitää parantaa. Ruotsissa on saatu jonoja tämän avulla purettua. Toivon, että Suomeen tulee tältä osin myös parannus, Junnila sanoo.

Hallitus on päättänyt, että osana sote-uudistusta toteutetaan valinnanvapauslainsäädäntö, joka mahdollistaa palveluiden valitsemisen julkiselta, yksityiseltä tai kolmannelta sektorilta.

Lainsäädännön yhteydessä määriteltäneen myös palvelulupaus, eli mitä palveluja valinnanvapauden piiriin kuuluu ja miten niitä julkisin varoin kustannetaan. Tällä voi olla vaikutusta kustannusten hillintään.   

Lue myös:

    Uusimmat