Mainos

Sote-uudistuksen valinnanvapaus kiertää syrjäseudut: "Toisen puolen tuottajia ei ole olemassakaan"

1:55

Suomen sydänmailla sote-uudistuksen ajatus valinnanvapaudesta julkisen ja terveydenhuollon välillä ei toteudu ainakaan laajamittaisesti. Arvio on, että pieniin kuntiin ei löydy yksityisiä palveluottajia.

– Tältä se näyttää. On oletettavaa, että sinne ei tule näitä yksityisiä palveluntuottajia tuottamaan näitä sosiaali- ja terveyspalveluja siinä määrin kuin keskuksiin, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Tero Tyni.

Isompien kaupunkien yksityiset palvelut taas ovat pitkien matkojen päässä. Periaatteessa olisi mahdollista korvata sivukylien ihmisille matkat keskuksiin, jossa he voisivat valita itselleen sosiaali- ja terveyspalveluja eri tuottajien joukosta.

– Oletettavaa on, että matkat korvataan jatkossakin samaan tapaan kuin nyt, eli lähimmän palvelutarjoajan luokse. Voi että tämä hiukan laajenee, mutta ei merkittävästi, arvioi Tyni.

Syykin on selvä.

– Ajatus siitä, että matkakustannukset korvattaisiin Suomen maassa vapaavalintaiseen paikkaan, on kyllä mahdoton. Kustannukset räjähtäisivät tällaisessa vaihtoehdossa, sanoo Tyni.

Halsualla mikään ei muutu?

Halsualla, Keski-Pohjanmaan maakunnan sydämessä, vapaavalintaisuuteen ei ole edes uskottu. Asukkaita on hiukan toista tuhatta, eikä palveluja juurikaan.

– Kyllä näin pienessä kunnassa valinnanvapautta ei paljon ole olemassa! Kun ei niitä toisen puolen tuottajia ole olemassakaan, naurahtaa kunnanjohtaja Jari Penttilä.

Kunnasta on jo karsittu julkinenkin terveydenhuolto neuvoloineen ja hammaslääkäreineen.

– Terveydenhoitajan aamuvastaanotto vielä on, mutta ei ole omaa lääkäriä ollut enää viiteentoista vuoteen, jatkaa Penttilä.

Halsualaiset käyvät nyt terveyskeskuksessa naapurikunnassa puolen tunnin matkan päässä – ja ovat kohtalaisen tyytyväisiä. Maila Pynssi ei edes kaipaa valinnanvapautta.

– En kaipaa. Täällä lääkärit vaihtuvat välillä, mutta täällä minä käyn jatkossakin, sanoo Pynssi.

Veikko Tuomisto on hänkin kuullut valinnanvapaudesta, mutta ei erityisemmin kaipaa sitä.

– Kokkolaan on matkaa kahdeksankymmentä kilometriä. En lähde sinne vaikka pääsisinkin. Tämä naapurikunnan terveyskeskus riittää hyvin, sanoo Tuomisto.

Joskus hänkin on turvautunut yksityiseen lääkäriin.

– Kun ajokortti pitää uusia, niin silloin.

Osa syrjäseudun asukkaista saattaisi halutakin reissata kasvukeskuksiin yksityisten palveluiden pariin, mutta harva sentään omilla kustannuksillaan. Se, mitä sote-uudistuksen kyytejä Kela tai joku muu taho jatkossa korvaa, ratkaistaan ensi vuonna. Laajamittaisia kyytikorvauksia sivukylien asukkaille tuskin tulee.

– Veikkaan, että tässä vaihtoehdossa lisäkustannukset olisivat arvaamattoman isoja. Silloin voi tulla tilanne, että rahat eivät riitä, arvioi kunnanjohtaja Penttilä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.